Ailevi Akdeniz ateşi (FMF) hastalığı eklemleri tutar mı?

Ailesel Akdeniz ateşi olarakta bilinen FMF, klasik olarak tekrarlayan karın ağrısı ve ateş ataklarıyla seyreden ve doğal bağışıklık sistemimizi ilgilendiren kalıtsal bir hastalıktır. Nüfusumuz da göz önüne alındığında, ülkemiz dünyada en fazla FMF hasta ve taşıyıcısının bulunduğu ülke olarak kabul edilebilir. FMF ataklarında klasik karın ağrısı ve ateş dışında, göğüs kafesinde batıcı ağrı, ayak bileği civarında deride kızarıklık, eklemlerde ağrı ve şişlik ve hatta çok daha nadir olan başka bulgu ve yakınmalar da görülebilir.

FMF atakları sırasında tutulabilen eklemlerimiz, genellikle diz ve ayak bileği gibi alt taraf büyük eklemlerimizdir. Genellikle bir atak sırasında tek veya nadiren iki eklemde ağrı, şişlik veya kızarıklık bulguları ortaya çıkabilir ve tutulan eklem veya eklemler ataktan atağa değişebilir. Süresi değişken olmakla birlikte, atak tamamlandıktan sonra eklem yakınmalarının geçmesi tipiktir. FMF ataklarında eklem tutuluşu, ateş ve karın ağrısı gibi diğer klasik atak bulguları ile birlikte olabileceği gibi, bazen tek başına da olabilir. Bu nedenle, başka bir nedene bağlanamayan, tekrarlayan ataklar halinde gelen ve sonra tamamen geçen özellikle tek başına diz veya ayak bileğini tutan artrit ataklarında da FMF akla gelmelidir. FMF ataklarında tutulan eklemlerde genel olarak kalıcı bir hasar ve sakatlık olması beklenmez ise de, kalça eklemleri istisna oluşturur. FMF ataklarına daha nadir de olsa, kalça eklemleri de tutulabilir. Bu durumda atak süresi daha uzun olur ve genelde tutulan kalça ekleminde ciddi hasar ve sakatlık gelişebilir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım