Ankilozan spondilit hastasında ne gibi klinik bulgular olabilir?

Ankilozan spondilit hastalığı sık görülen romatizmal hastalıklardan bir tanesidir ve son derece zengin bir klinik spektrum özelliklere sahiptir.

Genellikle 20-40 yaş arasındaki hastalar bizim karşımıza bel, sırt ağrısıyla gelirler ama bilinen bel, sırt ağrısından biraz daha farklı özellikler vardır. Bu hastalar ankilozan spondilit hastaları sabahları ağrılı, yorgun kalktıklarından ve bel ağrısı nedeniyle soldan sağa dönmekte, yataktan çıkmakta zorlandıklarından bahsederler. Hastaların en büyük yakınması sıklıkla bel ağrısıdır. Ancak başka bulgularda ankilozan spondilit hastalarını doktora getirebilir. Özellikle genç bir hasta sizin karşınıza topuk ağrısıyla ve uzun süreden bu yana olan bir topuk ağrısıyla geliyorsa bu bir ankilozan spondilit bulgusu olabilir.

Yine eklem dışı bulgulardan bir tanesi ankilozan spondilit hastaları üveit dediğimiz bir göz iltihabı ile gelirler ki üveit sıklıkla hastalar gece yattıklarında iyidir. Sabah kalktıklarında kızarmış, ışığa karşı hassas ve görmesi azaltmış bir göz bulgusuyla bizim karşımıza çıkabilirler. Bu bulguların zenginliği ve genişliği bazen tanı konmasında sıkıntı yaratabilmektedir. Ama uzun süreden beri olan, tedaviye yanıt vermeyen bel ağrınız varsa, topuk ağrınız varsa, eklemlerde açıklanamayan şişlikleriniz özellikle diz ve ayak bileği gibi eklemlerde şişlikleriniz varsa gözünüzden açıklanamayan iltihap üveit dediğimiz tablo oluyorsa ankilozan spondilit hastalığı olabilir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım