Ankilozan spondilitte omurga cerrahisi fayda sağlar mı?

Ankilozan spondilit, esas olarak kalça ile beli birleştiren sakroiliak eklemin ve omurgaların iltihabı ile karakterize bir hastalıktır. Klinikleri değişse de erkeklerde ankilozan spondilit daha sık görülmektedir. Hastalık 20’li yaşlarda başlar. Yavaş ilerleyen bir romatizma olması nedeniyle erken dönemde tanı konması zor olabilir. Hastaların bazıları, hastalığın omurgada yaptığı ileri düzeyde hasar sonucu gelişen şekil bozukluğu ile gelirler. Postür bozukluğu gelişen hastalarda, sırt bölgesindeki kemiklerin tutulmasına bağlı olarak öne doğru eğilme meydana gelir. Ayrıca boyun omurlarının da etkilenmesi sonucu boyun hareketlerinde kısıtlılık meydana gelir. Bundan dolayı hastalar karşıya bakamazlar. Bu durum da hastanın yaşam kalitesini çok olumsuz etkiler. Beli bükülen hastalarda tecrübeli cerrahlar tarafından etkilenen omurların bazılarında kama şeklinde kesi yapılarak omurga düzeltilmeye çalışılır. Omurların bir kısmının alınmasından dolayı hastanın boyunda kısalma da olacaktır. Ancak hasta karşıya bakabilecek konuma gelebilir. Biraz önce de dediğim gibi romatoloğun değerlendirip onay verdiği hastaların tecrübeli cerrahlar tarafından ameliyat edilmesi, cerrahinin başarı şansı yükseltecektir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Benzer videolar
Açık açık romatizma tanıtım