Aşil tendiniti nedir?

Aşil tendonu, baldır kaslarını topuk kemiğinin arka kısmına bağlayan kas kirişidir. Aşil tendiniti, bu tendonda veya tendonun topuk kemiğine yapıştığı yerde oluşan inflamasyondur. Genellikle mekanik travmalara bağlı olarak (uzun mesafeli yürüme ve koşma, aşırı merdiven çıkma ve yokuş tırmanma, topuk arkasını vuran ayakkabılar giymek gibi), bazen de romatizmal hastalıklardan dolayı (ankilozan spondilit, sedef romatizması gibi) gelişir. Topuğun arka kısmında şişlik ve ağrı vardır. Yürümekle, ayağı yukarı doğru bükmekle ve dokunmakla ağrı olur. İstirahat sırasında ağrı hafifler veya yoktur.

Mekanik travmalara bağlı gelişen aşil tendiniti istirahat, ağrı kesiciler ve rahat ayakkabı giyilmesi ile genellikle birkaç hafta içinde düzelir. Romatizmal hastalıklara bağlı gelişen aşil tendiniti ise tedaviye daha dirençlidir. İstirahat, ağrı kesiciler ve klasik romatizma ilaçlarından fayda görmeyen hastalarda anti-TNF ilaçları kullanmak gerekebilir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım