Behçet hastalığı damar tıkanıklığı yapar mı ve tedavisi nasıldır?

Behçet hastalığı damar duvarlarında mikrobik olmayan iltihaba yani inflamasyona neden olarak damar duvarının kalınlaşmasına ve damarların tıkanmasına yol açabilir. Damarlarda tanımlanan bu duruma vaskülit denmektedir.

Behçet hastalığında her büyüklükteki damar etkilenebilir. Hem toplardamarlarda hem de atardamarlarda tıkanmalar görülebilir. Toplardamarlardaki tıkanmalar sıklıkla bacaklarda ve kollarda, bazen gövdenin özellikle üst kısımlarında, nadiren de iç organlarda ortaya çıkabilir. Bacaklarda ve kollarda şişlik, kızarıklık ve ağrıya neden olabilir.

AC damarlarındaki tıkanmalar AC’lerde doku hasarlanmasına neden olabilir. Ağrıyla birlikte nefes darlığı ortaya çıkabilir. Damarlardaki inflamasyon bazen tıkanmaya değil de, anevrizma denen baloncuklar şeklinde genişlemeye ve damar duvarında yırtılmaya ve kanamaya yol açabilir.

Behçet hastalığındaki damar etkilenmesinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak genetik olarak yatkın kişilerde bazı çevresel faktörlerin etkisiyle bağışıklık sisteminin etkilendiği ve aşırı ve düzensiz çalışması sonucunda hastalık bulgularının ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Tedavide aşırı ve düzensiz çalışan bağışıklık sisteminin baskılanmasına ihtiyaç duyulur. Bu amaçla kullanılan ilaçların başında kortizon gelmektedir. Bunun dışında, azatiyoprin ve siklofosfamid gibi aynı zamanda kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar da hastalık bulgularının düzelmesini sağlayıp tekrarlamasını engelleyebilir. Bu ilaçların önemli yan etkileri olabilir ama düzenli ve doktor kontrolünde kullanıldıklarında sağlayacakları yarar, verebilecekleri zarardan çok daha fazla olmaktadır.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım