Behçet hastalığının göz bulguları nelerdir?

Behçet hastalarının %25 ila %75’inde göz tutulumu olabilmektedir. Bazı hastalarda göz tutulumu ana bulgudur. Sıkça görülen tutulum, üvea denilen gözün iç bölümünün iltihaplanmasıdır ve üveit olarak adlandırılır. Üveit’in behçet hastalığı dışında pek çok sebebi vardır. Bunlar arasında enfeksiyonlar ve ameliyatlar sayılabilir. Üveit, gözde kızarıklık, bulanık görme, ışığa karşı hassasiyet şeklinde belirti verir. Behçet hastalarında tipik olarak tekrarlayıcıdır. Üveit, görme merkezini tutarsa kalıcı görme kaybı meydana gelebilir. Gözün ön ve arka bölümünde oluşabilmektedir. Arka Üveit daha ciddi bir tablodur. Erken teşhis ve tedavi hayatidir. Tedavide kortizon, immün sistemi baskılayan ilaçlar ve tnf inhibitörleri denilen yeni geliştirilen ajanlar kullanılmaktadır. Behçet hastalığında üveit dışında da göz tutulumlarının olabileceği hatırda tutulmalıdır. Özellikle kortizona bağlı glokom denilen göz tansiyonu, katarakt, göz kapaklarının iç kısmında ülserler gelişebilir. Ayrıca gözde yanma, batma ile kendisini belli eden göz kuruluğu da görülebilmektedir. Bir diğer önemli konu da sohbetimizin başında da belirttiğimiz gibi tek belirtisi göz tutulumu olan behçet olgularının varlığıdır. Bu yüzden sadece tanı konulmuş vakalarda değil aynı zamanda Behçet hastalığının teşhisi aşamasında da göz muayenesi önemlidir. Hastalık ilerledikçe bulgularda hafifleme olmaktadır.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım