Behçet hastalığının takip ve tedavisi ile hangi hekimler ilgilenir?

Behçet hastalığı, çok sayıda organ tutulumu ile karakterize bir hastalıktır. Bu özelliği nedeniyle pek çok farklı hekime Behçet hastalığı bulguları ile başvurulabilir. Behçet hastalığının cilt bulguları ve ağız yaraları aile hekimleri veya dermatoloji hekimlerine sık başvuru nedenidir.

Üveit nedenli görmede azalma ve gözde kızarıklık göz hekimlerine başvuru nedeni olabilir.

Behçet hastalığının damar tıkanıklığı bacakta şişmeye ve ağrıya yol açabilirken, akciğer damarlarında genişleme ve hasara bağlı olarak ağızdan kan gelmesi, beyinde damar tıkanıklığına bağlı şiddetli baş ağrıları, çok nadir de olsa kalp içinde pıhtı oluşumu düşmek bilmeyen yüksek ateşe yol açabilir. Tanı almamış hastalar bu nedenle kardiyoloji, göğüs hastalıkları ve nöroloji gibi farklı branşlara gidebilirler.

Hastalığın bu çok farklı organ tutulumları nedeniyle Türk hekimlerin Behçet hastalığı bulgularını iyi tanıması önemlidir. uzun yıllardır behçet hastalığının tanı ve tedavisi ile en yoğun ilgilenenler romatoloji uzmanlarıdır. Bu nedenle romatoloji hekimlerinin koordinasyonunda ekip çalışmasının hastalar açısından önemli olduğu açıktır.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım