Behçet hastalığının tedavisinde İnterferon kullanırken nelere dikkat edilmelidir?

İnterferon, vücutta bağışıklık sistemi hücreleri tarafından üretilen bir proteindir. İnterferon ilaç olarak cilt altı ya da kas içi enjeksiyon şeklinde uygulanmaktadır. İlacı buzdolabının gözünde 2-8 C arasında saklayınız asla dondurmayınız. Bazı ilaçlar IFN ile etkileşebilmektedir, bu nedenle kullandığınız tüm ilaçlardan doktorunuzu haberdar ediniz. İlaç etkileşimi konusunda en dikkat edilmesi gereken ilaç astım ve KOAH tedavisinde kullanılan bir ilaç olan teofilindir (piyasada teodur). IFN bu ilacın kandaki düzeyini arttırarak tehlikeli yan etkilere neden olabilir. IFN uygulamasının en sık görülen yan etkileri ilaç uygulaması sonrası hastaların yaklaşık yarısında gelişen, ateş, halsizlik, kas ağrısı gibi gribal enfeksiyonu taklit eden bulgulardır. Hastaların büyük bir bölümünde enjeksiyondan yaklaşık 1 saat önce parasetamol benzeri bir ilaç alınması bu şikayetleri önemli ölçüde azaltmaktadır. Bu şekilde reaksiyon ilk uygulamalarda sık görülse de ilacın kullanmaya devamı ile sıklığı giderek azalmaktadır. IFN kullanan hastaların bir bölümünde depresyon gözlenmekle beraber, bunun hastalığın kendisine mi yoksa IFN’a mı bağlı olduğu tartışmalıdır. Yine de hastaların depresif bulgular yönünden yakın takibi önerilir. Ek olarak özellikle ilk kullanıldığı dönemde bazı hastalarda sersemlik hissi ve dikkat azlığı yapabilmesi nedeniyle hastaların dikkat gerektiren aktiviteler ve araç kullanımından uzak durması önerilmektedir. Nadir olarak IFN kan hücrelerinden mikroplar ile savaşan beyaz küre ve pıhtılaşmadan sorumlu trombosit sayılarında azalmaya neden olabilir. Bu nedenle düşmeyen ateş, ya da vücudunuzda belli bir travmaya bağlı olmayan morluklar olur ise bu durumdan doktorunuzu haberdar ediniz. İlacın gebelerde kullanılması önerilmemektedir, bu nedenle hamilelik ihtimali olan bayanların güvenilir bir doğum kontrol yöntemi kullanması gerekmektedir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım