Biyolojik ilaçlar tüberküloz yapar mı?

Anti TNF ilaçlar TNF alfa diye adlandırılan bir maddeyi baskılayarak etki ederler. TNF alfa, iltihaptaki işlevi dışında daha önceden vücuda girmiş olan tüberküloz mikrobunun vücutta işlevsiz şekilde kalmasını sağlayan bir maddedir. Anti TNF ilaçlar ile tedavi sırasında bu maddenin etkisi zayıfladığından hapis durumunda olan tüberküloz mikrobunun serbest kalarak tüberküloza yol açması riski vardır. Bu şekilde gelişen tüberküloz sadece akciğeri değil vücudun başka bölgelerini de etkileyebilir. Bu nedenle anti TNF ilaçlar ile tedavi alması planlanan hastalar daha önce tüberküloz mikrobu ile karşılaşıp karşılaşmadıkları açısından çeşitli testlerle taranırlar. Daha önce tüberküloz mikrobu ile karşılaşmış kişilere anti TNF tedavisi öncesi tüberkulozdan korunma tedavisi başlanılır. Genellikle 9 ay sure ile devam edilen bu koruyucu tedavi anti TNF tedavi sırasında tüberküloz gelişme riskini etkili bir şekilde azaltmaktadır. Anti TNF tedavi verildiği sürece hastalar tüberküloz gelişme riski açısından düzenli aralıklarla tetkik edilmeye devam edilmelidirler.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Benzer videolar
Herhangi bir sonuç bulunamadı.
Açık açık romatizma tanıtım