Böbrek biyopsisi neden yapılır? Herhangi bir riski var mıdır?

Böbrek biyopsisi çok küçük miktarda böbrek dokusu alınması anlamına gelir. Alınan örnek patoloji laboratuvarında mikroskop altında incelenir. Böbrek biyopsisi, idrarda kan ve/veya protein varlığında, böbrek fonksiyonlarının diğer tanı yöntemleri ile açıklanamayan bozukluğunda ve bazen de böbrek nakli sonrasında nakledilen böbreğin değerlendirilmesi amacıyla yapılır. Bu hastalıklar genellikle böbrek dokusunun nefrit dediğimiz iltihaplanmasıyla seyreden hastalıklarıdır. Böbrek biyopsisi bazı sistemik vaskülit veya sistemik lupus eritematozus gibi sistemik iltihaplı romatizmal hastalıkların tanısında kullanılır.

Romatoloji’de sıklıkla böbrek biyopsisi sistemik iltihabı hastalığın tutulum tipi ve derecesini belirlemek içinde yapılır. Her işlemde olduğu gibi böbrek biyopsinin de bazı riskleri söz konusudur. Böbrek biyopsisinin en önemli riski kanamadır. Az miktarda kanamaya bağlı idrarda hafif renk değişikliği sık görülür. Biyopsi yapılan hastaların %0.1’inde kan transfüzyonu gerektirecek kadar kanama görülebilir. Çok nadir olarak da (%0.06) kontrol altına alınamayan kanamalarda böbreğin çıkarılması gerekebilir. Bu yüzden ilgili hekime, hastanın ilaç alerjilerini, kullandığı tüm ilaçları, kanama probleminizin olup olmadığını ve hamile olup olmadığınızı mutlaka bildirmesi gereklidir.

Aspirin ve kanı sulandıran diğer ilaçlar biyopsi yapılacak hastalarda en az 7-10 gün önce kesilmelidir. Bazen de, böbrekte bulunan atar ve toplardamarlar arasında kısa devre (arteriovenöz şant) oluşabilir. İdrar yolu infeksiyon çok nadir görülür. Bazen biyopsi tekrarı gerekebilir. Lokal anestezi yapıldıktan sonra bazen ciltte kaşıntı ve döküntü olabilir. Çok nadiren solunum zorluğuna yol açan ciddi alerjik reaksiyon olabilir. Lokal anesteziye bağlı yan etkiler çoğu zaman hafif ve geçicidir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım