Dev hücreli arterit (Temporal arterit) klinik bulguları nelerdir?

Genellikle 50 yaş ve üzerindeki kişilerde görülen bir çeşit büyük damar iltihabıdır.

En sık belirtileri arasında yeni başlayan baş ağrısı, çenede yemek yerken yorulma, omuz ve kalçalarda ağrı sayılabilir.

  • Baş ağrısı hastaların dörtte üçünde görülür.
  • Ara sıra görülenden daha farklı karakterde ve ağrı kesicilere yanıt vermeyen bir baş ağrısıdır
  • Şakaklar çevresinde hassasiyet hissedilir,
  • bazen küçük nohut büyüklüğünde sertlikler ele gelebilir
  • Saç ve saçlı deride rahatsızlık, hassasiyet görülebilir.

Yüzde %20-30 hastada polimiyaljia romatika denilen omuz, boyun ve kalça çevrelerinde kuşak tarzı ağrının hakim olduğu hastalık eşlik edebilir.

Hastaların bir kısmında gelip geçici görme kaybı görülebilir. Ani görme kaybı, göz damarlarında tıkanmaya bağlı olarak gelişebilir ve hastalığın acil durumlarındır.

Çoğu hastada en az bir kronik hastalık belirtisi mevcuttur (Derece ile ölçülen ve 38 dereceyi geçen ateş, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı).

Hastaların bir bölümünde kol damarlarında, şah damarında (karotis) , aorta denilen kalpten çıkan büyük damarda iltihap görülebilir.

Doktora başvurulduğunda sedimentasyon ve CRP gibi iltihap testlerinde yükseklik saptanır. Ancak enfeksiyon ve kanser gibi hastalıklarda da iltihap testlerinin yüksek olabileceği akılda tutulmalıdır.

Doppler ultrasonografi ile şakak damarlarının incelemesi ve bu bölgeden alınan biyopside damar iltihabının gösterilmesiyle tanı konulur.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Benzer videolar
Açık açık romatizma tanıtım