Fibromiyalji – Yumuşak Doku Romatizması

Fibromiyalji, vücutta yaygın kas ve eklem ağrılarına neden olan süreğen bir hastalıktır. Sürekli ağrı olmasına karşın vücutta organik bir hastalık yoktur, fonksiyonlarda bozulma olmaz ve hareket kısıtlılığı gelişmez.

Fibromiyalji en sık görülen romatizmal hastalıklardan biridir. 20 yaşındaki her 100 bireyden 2’sinde görülür. Kadınlarda daha sıktır, sıklık yaşla artar.  20-55 yaş arası kadınlardaki en sık yaygın vücut ağrısı nedeni fibromiyaljidir.

Hastalar yaygın vücut ağrısı dışında sürekli yorgunluktan ve uyumayla bile dinlenememekten yakınırlar. Çoğu kez uyku bozukluğu da söz konusudur. Vücutta sürekli bir kırıklık hissi, sık sık migren benzeri baş ağrıları ortaya çıkar.

Fibromiyaljinin nedeni bilinmemektedir. Çalışmalar, hastalık için genetik bir yatkınlığın olduğunu düşündürmektedir.

Fibromiyalji psikolojik bir hastalık veya ağrı eşiğinin düşük olması durumu değildir. Ancak ağrının algılanmasında bir sorun olduğu düşünülmektedir.

Fibromiyalji Tedavisi ve İlaçları

Fibromiyaljinin nedeni tam olarak bilinmediğinden kesin tedavisi yoktur. Her hastaya uygulanabilecek tek bir tedavi şekli de söz konusu değildir.

Tedaviye başlarken dikkat edilmesi gereken, eşlik eden başka hastalıkların olup olmadığının araştırılması ve beraberinde onların da tedavisinin yapılması gerektiğidir.

Kesin ve başarılı bir sonuç için birden fazla yöntemin bir arada uygulanması gerekir.

İlaç tedavisi olarak yaygın ağrıyı gidermek, uykuyu düzene sokmak ve ruh halini düzeltmek amacıyla depresyon ve epilepsi (sara) tedavisinde kullanılan bazı ilaçlardan yararlanılmaktadır.

Buna ek olarak magnezyum içeren preparatlarda kullanılır ki bunlar sıklıkla fibromiyalji hastalarındaki yumuşak doku romatizmasındaki kramplara ve kasılmalara iyi gelmektedir.

Fibromiyaljinin yaşamı kısaltan, hareket kısıtlılığına veya fonksiyon bozukluğuna neden olan bir hastalık olmadığını hatırda tutmanın tedavi başarısına önemli katkısı olur. Hayata olumlu bakma ve olumsuz düşüncelerden uzaklaşma, ağrıları önemli ölçüde azaltarak tedavi başarısının artmasını sağlar.

Gerginlik ve stresin kaynağı tespit edilirse ona yönelik yaşam değişiklikleri bile kişiyi rahatlatabilir.

Tetik noktalara lokal anestezik enjeksiyonları uzun süreli ağrıyı azaltabilir. Bu ilaçları düzenli kullanırken eş zamanlı spor yapılması çok önemlidir. Fibromiyaljili hastalar egzersiz tedavisinden özellikle aerobik egzersizlerden çok fayda görürler. Gevşeme egzersizleri, yürüme ve yüzme etkili olan diğer egzersizlerdir. Spor yapmaya engel bir durum varsa masaj, meditasyon ve yoga yardımcı olacak diğer tedavi yöntemleridir.

Fibromiyalji tedavisinde kaplıca tedavisinin tedavi bitiminde ve yaklaşık 3 aylık takipte ağrıyı ve yaşam kalitesini azalttığı birkaç bilimsel araştırma ile gösterilmiştir. Ancak bu tür tedavilere başvurmadan önce iltihaplı romatizma olmadığının netleştirilmesi gerekir.

Fibromiyalji ve Egzersiz

Fibromiyaljili hastalar egzersiz tedavisinden özellikle aerobik egzersizlerden çok fayda görürler. Gevşeme egzersizleri, yürüme ve yüzme etkili olan diğer egzersizlerdir.

Avrupa romatizma cemiyeti bazı fibromiyalji hastalarının yürüyüş, bisiklete binme, yavaş koşu, yüzme, dans, jimnastik veya tai-chi gibi kalbin çalışmasını ve solunumu hızlandıran ve daha uzun sürelerle yapıldığında da dayanıklılığı artıran egzersizlerin faydalı olabileceğini bildirmiştir.

Spor yapmaya engel bir durum varsa masaj, meditasyon ve yoga yardımcı olacak diğer tedavi yöntemleridir.

Fibromiyalji Belirtileri, Tanısı, Testi

Fibromiyalji yaygın vücut ağrıları ve halsizlik ile kendini gösteren bir hastalıktır. Fibromiyalji hastalarında şiddetli kas ağrıları ve hayat kalitesini bozan halsizlik, yorgunluk, uyku bozuklukları görülür.

Fibromiyalji tanısı öykü ve fizik muayene bulguları sonucu konur. 3 aydan daha uzun süredir olan ve nedeni açıklanamayan yaygın vücut ağrısı bulunan hastalarda fibromiyalji akla gelir.

Fibromiyaljiye özgü bir laboratuar testi yoktur, kanda iltihap değerleri artmaz.