İltihaplı bağırsak hastalığı ne gibi romatizmal sorunlara yol açar?

İltihaplı bağırsak hastalıkları gastroenterologların takip ettiği hastalıklardır. Bu hastalar kronik karın ağrısı, ishal, kanlı ishal ve makat etrafında akıntılı yaralar ile gelirler. Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı iltihaplı bağırsak hastalıkların iki önemli türüdür. Karın ağrısı ve bağırsaklar ile ilişkili semptomlar hastaların yaşam kalitesini çok olumsuz etkilemektedir.

Ancak bağırsaklar dışında diğer sistemlerde de bu hastalıklar tutulum yaparak belirti vermektedir. Göz iltihaplanması, piyoderma gangrenozum olarak adlandırılan, deride büyük, iyileşmeyen, kronik, ülsere lezyonlar ve ağız içi yaralar sık görülmektedir. Bunlar dışında %25-50 hastada kas iskelet sistemi tutuluşu görülebilir. Periferik eklemlerden diz eklemi sık tutulur. Simetrik bir tutuluş görülmektedir. Diğer eklemlerde de tutuluş olabilir. Genelde kendini sınırlar. Çok sık deformite yapmaz. Diz eklemi dışında omurgada tutulum gözlenir. Bel sokumu kemiği ile kalça eklemini birleştiren sakroiliak eklem, en sık tutulan eklemdir. Sakroiliak eklem tutuluşunda hastalar kalça ve belde ağrıdan şikayet ederler.

İltihaplı bağırsak hastalığı ile ilişkili artritler, seronegatif artritler içerisinde sınıflandırılmaktadır. Genetik yatkınlık söz konusu olup, HLA-B27 olarak bilinen gen ile ilişkilidir. Omurga tutulumu söz konusu olup bel ağrısı, bel hareketlerinde kısıtlılığa neden olmaktadırlar.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım