Ankilozan Spondilitli hastaları için kol ve bacaklara yönelik egzersizler nelerdir?

Ankilozan spondilit hastalığını, omurgayı ve büyük eklemleri tutabildiğini söylemiştik. Bu tutulumlara bağlı olarak ekstrem tek kaslarında yani kol ve bacak kaslarında bir takım kısalıklar meydana gelebilir. Bunları önleyebilmek için bir takım egzersizlerimiz var. Bu egzersizleri özellikle yerde yapıyoruz. Ama hastalığından dolayı yere uzanamayan hastalarımız olabilir. Bu hastalara bir yastık kullanmalarını ve hareketlere yardımcı olabilmek için egzersizleri bir sandalyede yapmalarını öneriyoruz.

  • Vildan Han.

Mete üzerindeyken dizlerimizi 90 derece kırıyoruz. Öncelikle her iki elimizi sağ bacağımızın arkasına kenetliyoruz. Dizimiz yine 90 derece pozisyonda, burada bir iki saniye bekleyip dizimizi olabildiğince dümdüz dümdüz hale getirmeye çalışıyoruz. Sonrasında ayak bileğimizi kendimize doğru çekiyoruz. Böylelikle uyluk arka kaslarımızın iyice gerildiğini hissediyoruz. İki saniye bekliyoruz. Tekrar yavaşça ayak bileğimizi gevşetiyoruz. Tekrar kendimize çekiyoruz. Hafif gevşetiyoruz. Son iki hareket. Tekrar olabildiğince çekiyoruz. Hafifi gevşetiyoruz ayak bileğimizi. Son hareketimiz. Ayak bileğimizi iyice kendimize çektik. Ve yavaşça normal pozisyonumuza geri dönüyoruz. Şimdi sandalyede oturan için aynı şekilde, sol ayakla devam ediyoruz. Her iki elimizden olabildiğince ayak bileğine uzanıyoruz. Ayak bileğimizi hafifçe kendimize doğru çekmeye çalışıyoruz. Ayaklar yukarda, ayak bileğini hafifçe yukarı çektik. Bir iki saniye bekliyoruz. Gevşetiyoruz ayak bileğimizi. Hafif gevşiyoruz. Tekrar çekiyoruz ayak bileğimizi kendimize doğru hafif gevşiyoruz hafif tekrar kendimize doğru çekiyoruz. Hafif gevşiyoruz. Ve son hareketimiz, tekrar hafifçe çektik dizimiz olabildiğince dik. Ve normal pozisyonumuza yavaşça geri dönüyoruz. Sıradaki hareketimiz; bel düzleştirme hareketi.

Gene Mete üzerinde uzanırken dizlerimizi 90 derece kırılı pozisyonda, karnımızı olabildiğince kasıyoruz düzleştirip. Belimizi yere doğru bastırmaya çalışıyoruz. Bir iki saniye bekliyoruz. Bırakıyoruz, rahat bırakıyoruz belimizi. Tekrar belimizi yere doğru bastırmaya çalışıyoruz. Karnımızı olabildiğince düzleştirme çalışıyoruz. Gevşiyoruz tekrardan. Tekrar belimizi bastırıyoruz. Karnımızın iyice kasıldığını hissediyoruz. Tekrardan bırakıyoruz. Tekrar kasıyoruz, bırakıyoruz. Son hareketimiz, tekrar belimizi iyice bastırıyoruz, bel kaslarımızın kasıldığını hissediyoruz. Karnımız iyice düz halde ve gevşiyoruz. Sandalyede olan arkadaşımız için ise aynı şekilde dik pozisyonda dururken, sandalyenin arkasına olabildiğince uzanıp karın kaslarımızı iyice kasarak karnımızı düzleştirerek. Belimizi sandalyenin arka kısmına değirmeye çalışıyoruz. Gevşiyoruz. Tekrar belimizi olabildiğince karnımızı içeri doğru çekip olabildiğince arkaya doğru değirmeye çalışıyoruz. Gevşiyoruz tekrardan. Tekrar iyice kasıyoruz karnımızı, belimizi iyice arkaya değdirmeye çalışıyoruz. Aynı şekilde gevşiyoruz, tekrar karnımızı düzleştirip belimizin iyice sandalyenin arkasına değdiğini hissediyoruz. Gevşiyoruz. Son hareketimiz. Tekrardan gevşiyoruz. Çok güzel.

Sıradaki hareketimiz; kalça ve bel kaslarımızı germeye yönelik. Yine 90 derece dizlerimiz kırılı. Sağ ellerimiz dizimin altından kenetledik ellerimizi. Olabildiğince dizimizi kendimize doğru çekiyoruz. Bir iki saniye bekliyoruz. Bırakıyoruz yavaşça gevşetiyoruz. Tekrar çekiyoruz, çekebildiğimiz yapabildiğimiz yere kadar. Hafif gevşetiyoruz. Son iki hareketimiz tekrardan kendimize çekiyoruz. Sandalyede oturan kişi için aynı şekilde, tekrardan iyice geriyoruz dizimizi çekiyoruz kendimize çekebildiğimiz kadar. Yavaşça normal pozisyonuma dönüyoruz. Aynı hareketi sol için yapacağız. Yine ellerimizi sol ayağımızın dizin altına kenetledik. Dizimizi kendimize doğru çekiyoruz gene iki saniye bekliyoruz. Bekledik yavaşça yavaşça gevşettik. Tam değil hafif gevşeteceğiz çekiyoruz, çekebildiğimiz yere kadar. Hafifçe gevşettik. Çok güzel, tekrardan çekiyoruz hafifçe gevşettik. Son hareketimiz tekrardan çekiyoruz. Hafiften gevşeterek normal pozisyonumuza geri dönüyoruz. Şimdi her iki elimizi her iki dizimizin altından kenetleyerek yavaşça dizlerimizi kaldırmaya çalışıyoruz. Çok güzel, yavaşça hafif gevşetiyoruz. Tekrardan çekiyoruz dizlerimizi yavaşça, gevşetiyoruz. Son iki hareketimiz , gevşetiyoruz yavaşça dizlerimizi . Son hareketimiz çekiyoruz, iki saniye bekliyoruz. Yavaşça normal pozisyonumuza geri dönüyoruz.

Sıradaki hareketimiz, gövde rotasyon yani çevirme hareketi. Önce yine sağa doğru çevirerek başlayacağız. Ellerimiz yanda, başımız olabildiğince tavana tek noktaya odaklansın. Hafifçe dizlerimiz kırılı bir şekilde gövdemizin alt kısmından sağa doğru dizlerimizi çevirebildiğimiz yere doğru çevirebildiğimiz kadar çeviriyoruz. Ve yavaşça normal pozisyona dönüyoruz. Yine dört kez yapacağız hareketimizi. Tekrardan sağa doğru çeviriyoruz. Tekrardan yavaşça gevşiyoruz. Son iki hareketimiz. Tekrardan omuzlarımızı hareket ettirmiyoruz, olabildiğince omuzlarımız yere sabit. Son bir hareketimiz, tekrar çeviriyoruz. Ve normal pozisyonumuza dönüyoruz. Aynı hareketi yine sol taraf için yapacağız. Sandalyede oturan arkadaşımız için de, gövdenin üst bölgesini sola doğru çeviriyoruz. Gene aynı şekilde yatan hastalar için de sola doğru dizlerimiz kırılı şekilde gövdenin alt kısmını iyice sola doğru eğdik. Hafifçe normal pozisyonumuza dönüyoruz. Tekrardan son üç hareketimiz. Tekrardan sola doğru iyice geriyoruz , tekrar normal pozisyonumuza dönüyoruz. Son iki hareketimiz. Tekrar iyice gövdemizi sola doğru gerdik. Çok güzel, tekrar gevşedik. Son hareketimiz. Olabildiğince sola doğru iyice gerildi gene yavaşça normal pozisyona geri dönüyoruz.

Son hareketimiz, tüm vücudu germe egzersizi. Öncelikle her iki elimizi başımızdan yukarı doğru yavaşça kaldır, derin nefes alıyoruz bu arada. Çok güzel. Nefesimizi tutuyoruz. Ayak bileklerimiz gergin. Bir iki saniye bekledik. Derin nefesimizi vererek, iyice veriyoruz boşaltıyoruz havayı. Çok güzel, tekrar derin bir nefes alıyoruz. İyice geriyoruz, dümdüz oluyoruz. Yavaşça bir şekilde nefesimizi veriyoruz. Gevşiyoruz, ayak bileğimiz aynı şekilde. Tekrar derin bir nefes aldık. Tüm hava aldık biraz tutuyoruz. İki saniye bekliyoruz. Tekrardan yavaşça nefesimizi vererek normal pozisyonumuza dönüyoruz. Son hareketimizi tekrar ellerimizi oklava yardımıyla da yapabiliriz. Oklavayla derin bir nefes alarak yapıyoruz. İyice gerdik vücudumuzu, nefesimizi tuttuk. Yavaşça nefesimizi vererek, normal pozisyonumuza geri dönüyoruz. Çok güzel.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım