Osteoporoz kalıtsal olabilir mi?

Osteoporoz her yaşta görülebilen bir hastalıktır ve oluşumu için doruk kemik kütlesi önemli bir faktördür. Doruk kemik kütlesinin %90’ına 18 yaşına kadar ulaşılmakta, 30 yaşına kadar ise kemik kütlesinin tamamlanması devam etmektedir. Doruk kemik kütlesi esas olarak genetik faktörlerle belirlense de; cinsiyet, beslenme, fiziksel aktivite ve büyüme sırasındaki sağlıkla yakından ilgilidir. Aile öyküsü, cinsiyet ve ırk, doruk kemik kütlesinin çoğunluğundan sorumlu iken, diyet ve egzersiz ise %25 kadarından sorumludur. Doruk kemik kütlesi varyasyonlarının %60 ila %70’inde genetik faktörler rol oynar. Genetik testler, eğer hastalık genç yaşta ortaya çıkmışsa ve aile öyküsü varsa düşünülmelidir. Kemiğin yapımı ve yıkımı arasındaki denge osteoporoz açısından önemlidir. 30’lu yaşlardan sonra doruk kemik kütlesinde kayıplar başlar. Kadında menopoz ve her iki cinste yaşlanmayla birlikte kemik kaybı giderek artar. Yaşlanma ve menopoz dışında, diğer faktörler de kemik kaybını arttırabilir. Bu kayıplar, yapımdan daha fazla olduğunda osteoporoz ortaya çıkar. Osteoporoz gelişimine sebep olabilen Kistik fibrozis, Ehler Danlos hastalığı, Hemakromatozis, Glikojen depo hastalığı ve Marfan sendromu gibi birçok kalıtsal hastalık da vardır.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım