Polindromik romatizma nedir?

Romatoid artritin alt gruplarından biri olarak değerlendirilebilir. Polindromik romatizma tekrarlayan artrit atakları ile karakterize bir hastalıktır. Artrit, eklemde ağrıya eşlik eden şişlik, kızarıklık, ısı artışını tanımlamaktadır. Polindromik romatizmada, hastalığın ortaya çıkmasında etkili genetik yatkınlık ve çevresel faktörler romatoid artrite benzerlik gösterir. Hastalar, başlangıçta kendini 1-2 gün içerisinde sınırlayan artrit atakları ile gelirler. Ataklar haftalar veya aylar içerisinde tekrarlar. Zamanla artrit ataklarının süresi uzarken, ataklar daha sık olmaya başlar. Ataklar arasında hastaların belirgin şikayeti yoktur. Zamanla hastaların %40-70’i romatoid artrite dönüşerek artritleri devamlı hale gelir. Romatoid faktör ve anti CCP gibi laboratuvar bulgularının pozitifliğinde romatoid artrite dönüşme riski daha yüksektir. Aşikar romatoid artrite dönüşen hastaların tedavisi, normal romatoid artrit hastalarının tedavisi gibidir. Polindromik romatizma aşamasında hastalara kinin gibi sıtma ilaçları verilerek aşikar romatoid artritin gelişmesi engellenebilir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım