Psöriatik artrit tedavisi nasıldır?

Sedef hastalığında ortaya çıkan deri bulguları, dermatoloji (cildiye) doktorları, sedef romatizması (psöriatik artrit, PsA) ise romatoloji doktorları tarafından tedavi edilir. Tedavide öncelik, hastalığı baskılamada etkili olan ve yan etkileri az olan ilaçlara verilir. Sedef romatizmasında kullanılan bazı ilaçlar aynı zamanda sedef bulgularını da düzeltir.

İndometazin, diklofenak, naproksen, etodolak, meloksikam vb. nonsteroid (kortizon olmayan) antienflamatuvar (NSAİ) ilaçlar sedef romatizmasında ortaya çıkan eklem ağrısı ve şişliği, topuk ağrısı ve sabah tutukluğunu gidermede etkili olurlar. Aynı zamanda omurga ve kalçaların arka kısımlarında ortaya çıkan ağrı ve tutukluğu düzeltmede de çok etkilidirler.

NSAİİ kullanırken nadir de olsa, deri belirtilerinde artış gözlenebilir. Bu durumda da başka bir NSAİ ilaca geçilebilir.

Sedef romatizmasında NSAİİ ile eklemlerdeki ağrı ve şişlik giderilemediğinde düşük dozlarda kortizon tabletleri kullanılabilir. Yan etkilerden dolayı kortizon haplarının mümkün olan en düşük dozda ve kısa süreli kullanımı önerilir. Bazen eklem içine kortizon injeksiyonu yapılabilir.

Hastalık düzenleyici (2. grup veya temel etkili) ilaçlar, hastalık belirti ve bulgularını düzeltmekle kalmaz, aynı zamanda hastalığın ilerlemesini ve eklemlerde hasar oluşumunu azaltarak şekil bozukluğu gelişim riskini düşürürler. İçlerinde en sık kullanılanı metotreksattır. Metotreksatın tabletlerı haftanın bir günü kullanılır. Beraberinde ortaya çıkabilecek yan etkileri azaltmak amacıyla folik asit desteği (folbiol 5 mg) verilmektedir. Bulantı, kusma, halsizlik, ağız içerisinde yara, sersemlik hissi gibi yan etkiler, özellikle ilk kullanım döneminde görülebilmektedir. Bazı hastalarda bu durumda derialtı uygulanan metotreksata (metoject®, metoart®) geçmek gerekebilir. Metotreksat kullanan hastaların karaciğer üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle alkol almaması önerilir.

Sulfasalazin, sık olarak kullanılan diğer bir hastalık düzenleyici ilaçtır. Sulfasalazinin 500 mg’lık tabletleri vardır (salazopyrin®). Günde 3-6 tablet arasında kullanılmaktadır. Mide barsak şikayetlerine neden olabilmektedir. Leflunomid ise aynı gruptan bir başka ilaçtır (arava®, ralef®). Günde 1 tablet kullanılmaktadır, yan etkileri metotreksata benzerdir. İshal ve hipertansiyona neden olabilir.

Bazı hastalarda Siklosporin (sandiimmun neoral®) veya Hidroksiklorokin (plaquenil®) kullanılabilir.

Biyolojik ilaçlar içerisinde yer alan TNF blokörleri, günümüzde sedef romatizmasının tedavisinde kullanılan en etkin ilaçlar olarak kabul edilmektedir. Ancak başta tüberküloz olmak üzere enfeksiyon riskindeki olası artışlar nedeniyle, diğer ilaçlarla kontrol altına alınamamış hastalığı olanlarda tercih edilmektedirler. Bu grup ilaçlar arasında İnfliximab (remicade®), adalimumab (humira®), etanercept (enbrel®) ve golimumab (simponi®) bulunmaktadır.

İnfliximab damar yolundan serumla (infüzyon) verilmektedir, diğerleri deri altına hastanın kendisi veya sağlık personeli tarafından uygulanabilir.

Sonuçta doktorunuz sizin ve hastalığınızın durumuna göre ve sizin de tercihinizi göz önüne alarak tedavinizi planlayacaktır. Tedavinin başarılı olabilmesi için doktor-hasta uyumu ve iş birliğinin ne kadar önemli olduğu unutulmamalıdır. Doktorunuzun önerdiği şekilde kontrollerinize gitmeniz ve gerekli lab incelemelerini yaptırmanız çok önemlidir. İlaçlarınızı doktorunuzdan habersiz kesmemeniz gerekir.

Egzersiz ve kilo verilmesi

Egzersiz ve kilo verilmesi hem eklemlerin rahatlamasını sağlar hem de sedef artritine eşlik edebilen artmış HT, kalp hastalıkları ve diyabet riskini azaltır.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım