Pulmoner hipertansiyon nedir ve nasıl tedavi edilmelidir?

Vücutta dolaşan kanı oksijenlenmek üzere kalpten akciğerlere getiren damarlarda kan basıncının artmasıdır. Kalp, akciğer hastalıkları gibi nedenlere bağlı olabilmekle birlikte romatizmal hastalıklara bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Romatizmal hastalıklar içinde en sık skleroderma hastalarında görülmektedir. Çabuk yorulma, nefes darlığı, çarpıntı gibi belirtiler verebilir. Ciddi sonuçlara yol açabildiğinden erken tanı ve tedavisi çok önemlidir. Özellikle skleroderma tanılı hastalar bu belirtileri gösterdiğinde ekokardiografi, egzersiz testi, solunum fonksiyon testi, akciğer filmi gibi tetkikler ile değerlendirilmelidir. Kesin tanı için şüphede kalındığında kalbin sağ tarafına basıncı ölçen bir tüp yerleştirilerek basınç ölçülerek tanı konulur. Tedavisinde altta yatan hastalığın tedavisi, belirtilerin azaltılması ve yaşam kalitesinin artırılması amaçlanarak tedavi edilmelidir. Tedavide değişik mekanizmalarla etki eden çeşitli ilaç seçenekleri mevcuttur. Genellikle akciğerlerdeki atardamarları genişleterek çalışırlar, böylece damarlardaki basınç düşmüş olur.
Bu ilaçlar aynı zamanda kalbin çalışma yükünü azaltıp, kalbe gelen kan ve oksijen desteğini artırarak da çalışırlar.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım