Romatizmal hastalıklarda topuk ağrısı neden olur?

Topuk günlük yaşamda fiziksel bir dayanak noktası görevi yapan ve insan gelişiminde önemli yeri olan bir vücut bölümüdür. Topuk ağrısı kendine özgü belirtiler veren ve çok farklı nedenlere bağlı olabilen bir yakınmadır. Ağrının yeri tanıdaki en belirleyici faktördür. Topuk bölgesi çeşitli tendon, bağ ve zarların kemiğe bağlandığı bir bölgedir. Topuk etrafında bursa denilen tendon hareketlerinin sürtünmesiz yapılmasını sağlayan kesecikler mevcuttur. Romatizmal hastalarda topuk ağrısı tendon, bağ veya zarların kemiğe yapışma yerinde veya bursalarda iltihaplanma nedeniyle olabilir. Bursit, kemik, tendon veya kaslar arasında yerleşen içi sıvı dolu keseciklerin iltihaplanmasıdır. Direkt travma, infeksiyon veya romatoid artrit ve gut gibi iltihaplı romatizmal hastalıklar nedeniyle olabilir. Entezit, tendon, bağ veya fasyanın kemiğe yapışma yerinde oluşan iltihaplanmadır.

Romatizmal hastalıklar arasında en sık olarak spondiloartrit grubu hastalıklarda görülür. Bu hastalık grubunun tipik örneği ankilozan spondilit (iltihaplı omurga romatizması) tir. Bu grupta yer alan diğer hastalıklar iltihaplı bağırsak hastalıklarına bağlı artrit, reaktif artrit ve sedef artrtitidir. Entezit en sık olarak aşil tendonunun kemiğe yapışma yeri olan topukta görülür. Topuk entezitinin en sık belirtisi, aşil tendonunun kemiğe yapışma yerindeki şişlik ve hassasiyettir. Bu bölgede ciddi ağrı ve gerginlik gözlenir. Hasta fizik muayene sırasında topuğuna basarak yürümekte zorlanır. Topuk ağrsının en sık rastlanan bir diğer nedeni plantar fasiit, topuk zarı hastalığıdır. Ayak tabanında yer alan, plantar fasya adlı, topuğu ayağın ön tarafına bağlayan esnek doku bandının iltihaplanması, zarar görmesi ve kalınlaşmasıdır.

Ayrıca, ayak tabanında ki fasyanında kemiğe yapışma yeri topuk bölgesidir. Bu bölgenin ilthaplanması sonucuda topukta şiddetli ağrı, şişlik, kızarıklık ve yürüyememe gibi şikayetler gelişebilir. Sonuç olarak, topuk ağrısı entezit veya bursit nedenli olabilir ve altta yatan başta spondiloartrit grubu hastalıklar olmak üzere romatoid artrit veya gut hastalığına bağlı olarak gelişebilir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım