Romatoid artriti ve hepatit B pozitifliği olan bir hastada tedavide nelere dikkat edilmelidir?

Romatoid artrit süreğen, ilerleyici ve eklem hasarı yapan bir hastalıktır. Romatoid artrit tedavisinde çoğunlukla iltihabı azaltıcı ve bağışıklık sisteminin çalışmasını azaltıcı tedaviler uygulanmaktadır. Hepatit B, süreğen karaciğer iltihabı yapabilen ve Türk toplumunda yaklaşık %3-4 sıklığında taşıyıcılığı görülebilen bir virüstür. Hepatit B taşıyıcılığı olan bazı hastalarda karaciğer sirozuna kadar gidebilen tıbbi olaylar gelişebilir. Romatoid artrit tedavisinde kullanılan ilaçlar hepatit B enfeksiyonunun artmasına ve şiddetlenmesine yol açabilir. Bu nedenle romatoid artrit ve hepatit B taşıyıcılığı olan hastalarda bu enfeksiyonun artmasını engelleyen lamivudin gibi “antiviral” ilaçlar kullanılmalıdır. Ayrıca hepatit B ve romatoid artrit birlikteliği olan hastaların daha sık karaciğer fonksiyon testleri kontrolü ve belli aralıklarla HBV-DNA denilen tetkikinin yapılması gereklidir. Hepatit B pozitifliği ve romatoid artriti olan bir hastanın sadece romatoloji uzmanı tarafından değil düzenli olarak gastroenterolog ya da hepatolog tarafından da izlenmesi gereklidir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım