Sedef romatizması olan hastalarda ne gibi klinik bulgular olabilir?

Sedef hastalığı toplumda sık gözüken hastalıklardan bir tanesi pek çok kişinin ya da yakınının sedefli bir aile bireyi olabilir.

Genellikle ciltte pullanma, kepeklenme, beyaz sedef renkli lezyonlarla karakterize olan bir hastalıktır. Sıklıkla da bu beyaz renkli sedef lezyonları saçlı derinin bittiği noktalarda bazen kulak için ya da kulak arkasında ya da bazen daha böyle gizli noktalarda koltuk altında, bacak arasında ya da göbek çukurunda olabilir. Tabi her sedef hastasında romatizma gelişeceği anlamına gelmez.

Bir kısım sedef hastasında romatizmal sorunlar gelişebilir ki sedefe bağlı romatizma gelişen hastalıklarda kabaca beş gruba ayrılır bunlardan bir grubu elin parmak ucundaki eklemlerinin şiştiği bir sedef tipidir. İkinci grup iltihaplı eklem romatizmalarının içersin de en yaygın olan romatoid artrit dediğimiz hastalığa uygun olacak şekilde hastaların el bileklerinde ve diğer el eklemlerinde şişlik ve ağrı ile giden tipidir. Üçüncü tipi hastaların diz ya da ayak bileği gibi eklemlerinin sıvı toplaması, şişmesi ve iltihaplanması ile seyreden bir tiptir. Dördüncü bir tip sık gözüken bir romatizma hastalık olan ankilozan spondiliti taklit eden sırt ve omurga ağrısının ön planda olduğu bir tiptir ve en az gördüğümüz ancak en ciddi tahribata yol açabilecek olan tiplerden bir tanesi eklemlerde ciddi deformasyona şekil bozukluğuna yol açan bir tiptir.

Eğer sedef hastalığınız varsa ve eklem ağrısı ya da eklemlerde şişlik ya da bel, sırt ağrısı gibi yakınmalarınız varsa sedef hastalığınızın romatizmal bir hastalığa dönme ihtimali olduğunda söz edebiliriz.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım