Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) hastalığında böbrek tutulumunda ne gibi klinik belirtiler olabilir?

Sistemik lupus eritematozus (SLE, doktorlar arasında Lupus olarak da adlandırılır), sebebi bilinmeyen cilt, eklem, böbrek, kalp zarı (perikard), akciğer zarı (plevra) gibi birçok doku ve organ iltihabına bağlı çok sayıda bulgularla giden, değişik seyir gösteren ve bağışıklık sisteminin bozuk çalışması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Yaklaşık %50 hastada klinik olarak belirgin böbrek tutulumu olur. Böbrek yetmezliği SLE hastalarında önemli bir ölüm nedenidir. Böbrek hastalıklarının başlangıcında ve seyri esnasında hasta böğür ağrısı, sık idrara çıkma, özellikle geceleri idrara çıkma, idrar yaparken yanma hissedilmesi, kanlı idrar yapma, cilt altında özellikle ayak sırtında ,göz altlarında şişlik, Tansiyon yüksekliği, İdrar miktarının bir bardak suyun altına inmesi, Hiç idrar çıkmaması, Kanda üre yüksekliğine bağlı kalp zarı etrafında sıvı toplanması, sayıklama ve uyku halinde olunması gibi şikayetler şikayetlerle doktora başvurabilir. Yetişkin bir hastanın günde 3 litrenin üstünde idrar çıkarmasına çok sık idrara çıkma denir. Günlük idrar miktarının 400-500(ortalama bir pet şişe küçük su) ml’nin altında olması az idrara çıkma ve 50-100 (bir su bardağının altında ml’nin olması idrara çıkmamama  olarak tanımlanır. İdrarda bir mikroskop sahasında büyük büyütmede 3-4 kırmızı kan hücresinden  fazla kırmızı kan hücresi bulunması bulunmasına kanlı idrar yapma denir. Nokturi: Gece idrar yapmadır. Kronik böbrek yetmezliğinde hastanın ilk semptomunun noktüri olabileceği unutulmamalıdır. Ödem: Ödem ayırıcı tanısında yardımcı faktörlerden bir tanesi ödemin üzerine basmakla iz (gode) kalıp kalmamasıdır. Nefrotik sendromda(böbreklerde aşırı derecede protein kaçağının olması) yumuşak iz bırakan ödem görülür. Ödem böbrek hastalığının ilk belirtisi olabileceği gibi hastalığın seyrinde de ortaya çıkabilir. Ağır idrardan protein kaçağı, kandaki yağların yükselmesi nefrotik sendrom denilen durumdur.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım