Sistemik sklerozda neden solunum fonksiyon testleri yapılmalıdır?

Sistemik skleroz tanısını alan hastanın daha sonraki yaşantısını en çok etkileyen organ tutuluşlarının başında akciğer tutuluşu gelmektedir. Hastayı izleyen hekim, akciğer tutuluşunun varlığını, varsa tutuluşun ağırlığını ve verilen tedaviye hastanın yanıtı açısından bazı tarama testleri yapmak zorundadır. Bu testlerin başında, pahalı olmayan, kolay ve hastanın canını yakmayan solunum fonksiyon testleri gelmektedir. Solunum fonksiyon testleri, hekimin önerdiği aralıklarla, çoğunlukla 6 ay-1 yıl arayla veya farklı zaman aralıklarıyla yapılmaktadır. Solunum fonksiyon testleri arasında “karbon monoksit difüzyon kapasitesi” olmasına çalışılmalıdır. Karbon monoksit difüzyon kapasitesi test sonucu, akciğer dokusunun tutulması konusunda hekime çok önemli bilgiler sunmaktadır.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım