Sjögren hastalarındaki ağız kuruluğu nasıl tedavi edilir?

Tükürük pek çok fonksiyonu olan bir salgıdır. Tat alma, çiğneme ve yutmanın yanı sıra içerdiği birtakım maddeler sayesinde mikroplara karşı koruma görevi yapar. Bakteriler için bir yuva görevi gören ve diş çürüklerine neden olan dişteki plakların oluşumunu önler. Bu nedenle tükürük salgısının azalması hastalarda yaşam kalitesini bozan ve diş çürükleri, dişeti hastalıkları ve ağız içi mantar enfeksiyonlarını artırabilen önemli bir olaydır.

Ağız kuruluğunu gidermek için neler yapılabilir?

Gün boyu su yudumlamak ve yapay tükürük kul­lanmak gerekir. Yapay tükürükler; ağız kuruluğu yakınmasını azaltmak için hazırlanan farklı pre­paratlarda, tükürüğün nemlendirici, kayganlaştı­rıcı özelliğini taklit edebilen maddelerden oluşur.

Ağız kuruluğu yapabildiği için, kafeinli ve alkollü içeceklerden kaçınılmalıdır.

Şekersiz sakız ve pastiller tükürük salgısını uya­rabilir. Ayrıca tuzlu su, bikarbonat, gliserol ve limonla hazırlanan gargaralar da ağız kuruluğu­nun giderilmesinde kullanılabilir.

Ağız içinde yanma, ağrı, beyazlıklar gibi kendini gösteren mantar enfeksiyonu gelişirse, sürüntü alıp tanı konulması ve gecikmeden tedavi edilme­si gerekir.

Pilokarpin, cevimelin yapısında olan ve salgıyı uyarıcı özelliğe sahip ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar romatologlar tarafından hastalara gereğinde önerilebilmektedir.

Diş ve dişetlerini korumak için; ağız temizliğinin iyi bir biçimde yapılması, her yemekten sonra diş fırçalamaya özen gösterilmesi, öğünler arasında şekerli yiyecek ve içeceklerden kaçınılması, fluo­ridli ağız çalkalama solüsyonlarının kullanılması ve düzenli diş hekimi kontrolleri önerilir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım