Ürik asit düşürücü tedavi nedir? Kullanırken nelere dikkat edilmelidir?

Ürik asit düşürücü tedavi iki farklı yolla yapılır. Birinci tedavi yolunda amaç ürik asit yapımını azaltmaktır. Bu amaçla iki ilaç geliştirilmiştir. Allopurinol ve henüz ülkemizde bulunmayan febuxostat isimli ilaçlar. Her iki ilaçta aynı mekanizmayla etkilerini gösterirken, vücuttan uzaklaştırılmaları farklılık göstermektedir. Allopurinol böbrek yoluyla atılırken, febuxostat karaciğer yoluyla atılmaktadır. Allopurinol kullanan hastaların %5-10’unda bulantı, karaciğer testlerinde artış, ciltte kaşıntı ve kızarıklık gibi yan etkiler görülebilir. Febuxostat kullanan hastaların çok az bir kısmında ciltte kızarıklık, karaciğer testlerinde artış ve ishal görülebilir. Ürik asit düşürücü tedavinin ikinci yolu ise, fazla miktarda olan ürik asitin, böbrek yoluyla atılmaya çalışılmasıdır. Bu amaçla ülkemizde bulunmayan, gereğinde yurt dışından getirtilebilen probenecid veya benzbromarone kullanılabilinir. İkinci yolu kullanan probenecid veya benzbromarone için hastaların böbrek işlevleri normal sınırlar içinde olmalıdır. Böbrek işlevleri bozuk olan, bir başka deyişle böbrek yetmezliği olan hastalarda probenecid ve benzbromarone kullanımı uygun değildir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Benzer videolar
İlginizi çekebilecek başlıklar
GutGut tedavisiRomatizmal Hastalıklar
Açık açık romatizma tanıtım