Yalancı gut hastalığı nedir ve nasıl tedavi edilir?

Yalancı gut eklemlerde hızlı gelişen şişme ve ağrıyla karakterize bir eklem romatizmasıdır. Guta çok benzediği için yalancı gut olarak adlandırılmaktadır. Yalancı gut atakları günler hatta haftalar sürebilir. Hastaların yarısında diz etkilenmekle beraber, ayak bilekleri, ayaklar, omuzlar, dirsek, el bilekleri ve eller de tutulan eklemler arasındadır. Yalancı gut eklemlerde kalsiyum pirofosfat dihidrat (KPP) kristalleri birikmesine ve bağışıklık sisteminin buna karşı bir iltihap oluşturması neticesinde ortaya çıkmaktadır. Oluşan romatizmal iltihap eklemlerde şişme, ağrıya sebep olmaktadır. Bazı insanlar -özellikle ileri yaşta- kıkırdaklarında KPP kristal birikimi olmasına rağmen (kondrokalsinoz) hiçbir zaman atak geçirmeyebilmektedirler.
İleri yaşa ek olarak, eklem yaralanması, ailesel kondrokalsinoz ve bazı metabolik hastalıklar da KPP kristali birikimine neden olabilmektedir. Metabolik hastalıklar arasında demir fazlalığı (hemokromatoz), hiperparatiroidi (paratiroid hormonunun fazla salgılanması), düşük kan magnezyumu (hipomagnezemi) sayılabilir. Tanı için muayene ve laboratvuarın yanında eklem sıvısının incelenmesi de önemli bir yer tutmaktadır. Eklem sıvı incelemesi KPP kristallerinin gösterilmesi gut ve eklem enfeksiyonu gibi nedenlerin dışlanması açısından önemlidir.
Röntgen filmi çekilmesi de eklemlerde kalsiyum kristallerinin birikmesini (kondokalsinoz) göstermede yardımcı olabilmektedir. KPP birikme hastalığı hızlı ilerleyen osteoartrite (eklem kireçlenmesi) ve eklem kıkırdağı harabiyetine neden olabilir. El ve el bileğinde beklenmeyen eklemlerde osteoartrite yol açabilir. Akut ataklar tedavi edilebilirken böyle giden osteoartritlerin tedavisi klasik osteoartrit gibidir. KPP kristallerini tamamen ortadan kaldıran veya kristal oluşumunu engelleyen bir tedavi bulunmamaktadır. Fakat eklem şişliği ve ağrısı tedavi ile kontrol altına alınabilmektedir. Tedavileri gözden geçirecek olursak; eklem sıvısının alınması hem tanısal anlamda hem de eklem içi basıncın azaltılıp ağrının azaltılması açısından yaralıdır, eklem içine kortizonlu ilaç verilmesi de iltihabı kontrol altına almakta etkili olacaktır.
Anti enflamatuvar ilaçlar (iltihap gidericiler) (naproxen, diklofenak) ve/veya kolşisin ağızdan kullanılabilecek ilaçlar arasındadır. İleri yaşta ve böbrek problemleri olan hastalarda oral kortikosteroidler (kozrtizon) tercih edilebilir. Ek olarak istirahat ve soğuk uygulama da faydalı olabilecek yöntemler arasındadır.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Benzer videolar
İlginizi çekebilecek başlıklar
GutGut nedirRomatizmal Hastalıklar
Açık açık romatizma tanıtım