Ankilozan spondilit hastalığının tedavisiz kalması durumunda omurga kısıtlılıkları gelişir. Ancak omurga kısıtlılığın derecesi hastadan hastaya farklılık gösterir.
Bazı hastalarda genel vücut yapısının görünüşü belirgin olarak değişir. Kamburluk olarak bilinen omurganın öne doğru eğilmesi ya da skolyoz olarak tanımlanan omurganın yana doğru eğilmesi veya her iki deformitenin birlikte olduğu ciddi şekil bozuklukları gelişebilir.
Bazı hastalarda ise sadece boyun ve bel hareketlerinde kısıtlılık oluşur. Kişinin sabit duruşunda çok fazla farklılık olmayabilir.
Yeni tanı almış bir ankilozan spondilit hastasının omurga değişikliklerinin ne kadar sürede gelişeceği ve ne kadar şiddetli olacağını öngörmek pek mümkün değildir. O nedenle ankilozan spondilit hastalarının kısıtlılık gelişmeden önce uygun tedavilere başlaması gerekir.
Mevcut tedavi uygulamaları ile omurga kısıtlılıklarının geciktirilmesi veya engellenmesi mümkündür. Tıbbi kontrollerini düzenli yapılan, egzersiz programlarını ve ilaç tedavilerine uyumu iyi olan hastaların omurga değişikliklerinin daha az olduğu ve hareket kısıtlılıklarının azaldığını gösteren çok sayıda bilimsel araştırma yayınlanmıştır.