Ankilozan spondilit hastalarında egzersizler çok ama çok önemlidir. Bu hastalıkta omurgaların birbirine tutunma noktalarında iltihap oluşur. İltihaplanan bölgelerde sert, kemiksi çıkıntılar gelişir. Bu sert çıkıntılar nedeniyle omurların birbiri üzerinde hareket etmeleri zorlaşır.
Hareketsiz kalan omur kemikleri erimeye başlar, etrafındaki kaslar incelir bağlar zayıflar. Kasların ve bağların gücünün azalması nedeniyle vücudun tüm yükü zaten erimiş olan zayıf ve kırılgan kemikler tarafından taşınır. Kemiklerin çökmesi ve kırılmasıyla omurgada şekil bozuklukları oluşur.
Hastalığın her evresinde egzersiz yapmak gerekir. Egzersizler hastayı kuvvetlendirir, bağları güçlü tutar, kemiklerdeki erimeyi engeller. Ayrıca egzersizler ile kıkırdakların sertleşmesi geciktirilebilir. Omurga hareketliliği daha uzun süre korunur.
Bir diğer husus ise araştırmalar gösteriyor ki ankilozan spondilit hastalarının kullandığı ilaçların etkinliği egzersiz yapan hastalarda daha yüksek. Bunun nedeni omurga egzersizleri ile sırt kasları ve bağlarına giden kan akımının yüksek olmasıdır. Çok kanlanan bölgelerde ilaçlar dokuya daha çok nüfuz eder.
Özetle hem uygulanan tedavilerin etkinliğinin arttırılması hem de omurga yapısını oluşturan kemik, kas ve bağların güçlü kalması için ankilozan spondilit hastalarında egzersizler çok ama çok önemlidir.
Egzersizler önemli dedik, ankilozan spondilit hastaları hangi egzersizleri yapmalıdır? Bu da çok önemli bir konudur. Romatizma TV’de bu konuda çok güzel eğitici videolar var, bu videoları izlemenizi tavsiye ederim.