Ankilozan spondilit (AS) hastasının takiplerinde hekim nelere dikkat eder?

Ankilozan spondilit hastasının takibinde hekimler çok farklı yönleriyle hastanın ve hastalığın durumunu gözden geçirirler.

Birincisi, belki de en önemlisi hastanın son kontrolden beri ağrılarının şiddeti ve seyri nasıl, mevcut almakta olduğu ilaçların etkinliği nasıl? Ankilozan spondilit ağrıyla kendini belli eden bir hastalık olduğu için hastaların hissettiği ağrının şekli, şiddeti ve sabah tutukluğunun süresi hastalık hakkında oldukça önemli bilgiler verir. Bunları belirlemek için zaman zaman hastalardan anket şeklinde formların doldurulması istenir.

Ağrının ötesinde, omurga yapısında bir değişiklik ortaya çıkmış mıdır? Hareket etmekte, öne eğilmekte, sağa sola dönmekte güçlük var mıdır? Boyun hareketlerinde kısıtlılık olmuş mudur? Bunlar muayeneyle belirlenir.

Bir diğer husus hastalık eklem dışında başka vücut bölgelerine yayılmış mıdır? Genel olarak vücudun diğer bölgelerine ait şikayetler gelişmiş midir? Bunlar sorgulanır. Özellikle göz ve bağırsakların durumu öğrenilir.

Hastaların ilaçlarını düzenli kullanıp kullanmadıkları ve egzersiz programlarındaki uyum gözden geçirilir.

Kan tahlilleri ile kandaki iltihap düzeyleri değerlendirilir. Bu amaçla en çok kullanılan testler eritrosit sedimentasyon hızı ve CRP’dir.

Zaman zaman çekilen röntgenler ve bazen MR gibi ile görüntüleme yöntemleri ile kemiklerin ve eklemlerin durumu değerlendirilir.

Aslında her kontrolde hastalığın o dönemdeki aktivitesi ölçülür, daha önceki döneme göre iyileşme ve ilerleme durumu belirlenir, uygulanmakta olan tedavilerin yeterliliği ve yan etkileri gözden geçirilir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
İlginizi çekebilecek başlıklar
Ankilozan Spondilit (AS)Romatizmal Hastalıklar
Açık açık romatizma tanıtım