Ankilozan spondilit hastalarında Anti-TNF ilaçlar ne zaman kullanılır? Bu tedaviyi alan hastalar nelere dikkat etmelidir?

En az 3 ay süre ile ve yeterli dozda NSAİİ tedavisine rağmen aktif hastalığı devam eden hastalarımıza anti-TNF alfa ilaçlar önerilmektedir.

Ankilozan spondilit, öncelikle omurga ve sakroiliak eklemleri tutabilen, bir kronik inflamatuvar hastalıktır. Sıklıkla 25-45 yaşlar arasında genç erkeklerde  görülür. En önemli bulguları arasında bel, boyun, sırt ve kalça ağrıları, bir saatten fazla süren sabah tutukluğu, topuk ağrıları sayabiliriz. Bazen de gözde ön üveit yapabilmektedir.

Bu hastalığın tedavisi öncelikle hasta eğitimi, egzersizler, NSAİİ gibi ilaçlarla yapılmaktadır. Hastalarımız, en az 3 ay süre ile ve yeterli dozda NSAİİ kullanmalıdırlar. Bu tedaviye rağmen aktif hastalığı devam eden hastalarımıza anti-TNF alfa ilaçlar önerilmektedir.

Aktif hastalığı değerlendirirken, hastaların subjektif şikayetleri, fonksiyonel kapasitesi, akut faz yanıtları, gerekirse radyolojik görüntüleme ile yapılmaktadır. Aktif hastalığı olan ve hastalık aktivite indeksi (yani BASDAİ) 4 ve üzeri olan hastalara, anti-TNF alfa ilaçlar başlanabilir. Tabi, bu ilaçlara başlanmadan önce, hasta bilgilendirilmeli ve hastanın onayı alınmalıdır.

Yine latent tüberküloz açısından iyi bir öykü, fizik muayene, PPD denilen cilt içi testi veya Quantiferon testi yapılmalıdır, AC grafileri çekilmelidir, gerekirse aşıları yapılmalıdır.

Bu tedavi altında olan hastalarımız, enfeksiyon riski açısından dikkatli olmalıdırlar. Herhangi bir enfeksiyon belirtisi olduğunda (örn.ateş, öksürük, balgam, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, ishal gibi) mutlaka takip eden doktoruna başvurmalıdırlar.


“Ankilozan spondilit hastalarında Anti-TNF ilaçlar ne zaman kullanılır? Bu tedaviyi alan hastalar nelere dikkat etmelidir?” sorusu Dr. Cemal Bes tarafından da cevaplanmıştır. İlgili videoya buradan ulaşabilirsiniz.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım