Ankilozan spondilit hastalığı nedir? Hangi klinik bulgularla seyreder?

Ankilozan spondilit nedir?

Ankilozan spondilit başlıca omurgayı ve omurganın son kısmı ve leğen kemikleri arasında yer alan sakroilyak eklemleri etkileyen iltihaplı bir romatizma türüdür. Burada bahsedilen iltihap mikrobik nitelikte değildir.

Kimlerde görülür?

Hastalık genellikle genç erişkin yaşta ortaya çıkar ve erkekleri kadınlara göre bir miktar daha fazla etkiler. Hastalığa yol açan etken henüz tespit edilememiştir. Bununla birlikte genetik yatkınlığı olan bireylerde bir başka deyişle ailesinde benzer hastalığı olan kişilerde daha sık ortaya çıkmaktadır.

Ankilozan spondilit’in başlıca bulguları nelerdir?

Hastalığın başlıca bulguları omurgada ve kalçanın arka kısımlarında ağrı ve tutukluktur. Bu bulgular yavaş ve sinsi bir şekilde başlar ve zaman içerisinde ilerleme gösterir. Ağrı ve tutukluk gecenin ikinci yarısında, sabah kalkınca veya uzun süreli hareketsizlik durumlarında en fazladır. Hareketle ağrı ve tutuklukta azalma olur. İlerlemiş hastalığı olan bazı ankilozan spondilit olgularında yeni ortaya çıkan kemik oluşumlar ve omurlar arasındaki kaynaşmalar nedeniyle omurgada deformasyon ve hareket kısıtlılığı ortaya çıkabilir. Süreğen bir hastalık olan ankilozan spondilitte ayak bileği veya diz gibi büyük eklemlerde ağrı, şişlik bazen de kızarıklık gözlenebilir. Bazı hastalarda ise elin veya ayağın küçük eklemleri etkilenebilir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım