Ankilozan spondilit hastalığında omurga ve eklemler dışında hangi organlar tutulur?

Ankilozan spondilitte kas kirişlerinin ve bağların kemiğe yapıştığı bölgelerde de tutulum olabilir. Bu duruma entezit adı verilir. Özellikle sabah ilk kalkışta ortaya çıkan topuk veya ayak tabanı ağrısı ve bazı kişilerde gözlenen göğüs kafesi ve kaburgalarda hassasiyet entezite örnek olarak verilebilir.

Ankilozan spondilitte kas ve iskelet sistemi tutulumlarının dışında çeşitli organ sistemleri de etkilenebilir. Göz tutulumuna bağlı gözde kızarıklık ve ağrı, ağız içerisinde aft olarak adlandırılan yaralar, sedef hastalığı gibi çeşitli cilt bulguları, barsak tutulumuna bağlı uzun süreli karın ağrısı ve kanamanın eşlik ettiği ishal hastalığın seyri esnasında ortaya çıkabilir. Nadiren bazı hastalarda aort adı verilen ana atardamarın başlangıcındaki etkilenme nedeniyle kalp kapakçığında problem, bazı durumlarda kalpte ritim bozukluğu gözlenebilir. İleri hastalığı olan bazı kişilerde omurga problemleri ve göğüs kafesi tutulumu sonucu akciğer yeterli derecede genişleyememekte ve bu durum çeşitli akciğer sorunlarına yol açabilmektedir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım