Ankilozan spondilit hastasında ortopedik cerrahi girişimler ne zaman uygulanır?

Ankilozan spondilitli hastalarda kalça eklemlerinde iltihabi tutulum görülmektedir. Ancak tüm hastaların onda birinden daha az kısmında kalça eklemlerinde kontrol altına alınamayan süreğen bir ağrı ve sakatlık gelişebilmektedir. Bu hastalarda grafilerde yapısal hasar bulguları da gelişmişse kalça protezi önerilmektedir. Önceleri yalnızca ileri yaştaki hastalar için önerilen protez cerrahisi günümüzde artık yaştan bağımsız olarak göz önünde bulundurulmaktadır.

Ayrıca ciddi yapısal bozukluk ve kısıtlılık gelişmiş bazı hastalarda, omurga düzeltici cerrahi girişimler faydalı olabilir. Bu durum özellikle hastanın ileriyi görme kabiliyetini artırabilir. Bu tip cerrahi girişimlerin oldukça zor olduğu ve ancak bu konuda deneyimli merkezlerde uygulanması gerektiği vurgulanmalıdır.

Son olarak ankilozan spondilitli hastalar, travmaya maruz kaldıklarında mutlaka deneyimli bir cerrah tarafından da değerlendirilmelidir. Çünkü bu hastalarda, özellikle ileri evrelerde gözden kaçabilecek bazı omurga kırıkları, felç veya ölüm gibi önemli sonuçlara yol açabilmektedir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Benzer videolar
Açık açık romatizma tanıtım