Spondiloartritler; birbirleri ile çakışan klinik bulgulara sahip ve seyirleri çoğu kez benzeyen bir grup hastalığı tanımlamak için kullanılan bir tıbbi terimdir. Bu grup hastalıklar içerisinde en sık görülen ve belki en iyi bilinen örnek ankilozan spondilittir. Sedef hastalığı ile ilişkili romatizma, iltihabi barsak hastalığı seyrinde görülen romatizma ile bazı barsak veya idrar yolları enfeksiyonlarını takiben ortaya çıkan romatizma bu grubun diğer üyelerini oluşturmaktadır. Ayrıca bu grup hastalıkların 16 yaş öncesi çocuklarda görülen formaları da mevcuttur.
Bu grupta yer alan hastalıkların en belirgin özellikleri leğen kemikleri arasında yer alan ve sakroiliak eklemler olarak bilinen eklemlerde ve omurgadaki diğer eklemler ve başka bazı yapılarda iltihaba yol açmalarıdır. Bu nedenle bu grup hastalığa aynı zamanda iltihaplı omurga romatizmaları da denilmektedir. Bu şekilde omurgadaki iltihap; istirahatte ve sabahları daha yoğun hissedilen, hareketlerle ve egzersiz azalan özel bir tip bel/sırt ve boyun ağrısına yol açar. Hekimlerin tanı koymasında önemli yardımı olan bu tip bel ağrısına iltihabi veya inflamatuvar bel ağrısı denilmektedir. Spondiloartritlerin seyrinde kalça, diz ve ayak bileği gibi eklemlerde de iltihap görülebilmektedir. Bu hastalıkların belirleyici özelliklerinden bir diğeri de başta topuk olmak üzere tendon ve ligamanların kemiğe yapışma yerlerinde iltihap ve ağrıya neden olmalarıdır. Spondiloarritlerin seyrinde üveit denilen ani ortaya çıkan bir gözde kızarıklık, ağrı, bulanıklık ile sedef gibi cilt döküntüleri veya barsaklarda iltihaplanma da görülebilmektedir.
Ankilozan spondilitte başlıca belin aşağı kısmından başlayarak zaman içerisinde sırtta ve boyunda tutulma ile buna bağlı olarak inflamatuvar bel, sırt ve boyun ağrısı görülür. Yarım saat veya daha uzun süren sabahları bel hareketlerinde zorluk yani katılık da bu ağrının özelliklerinden birisidir. Bu hastalık hemen daima 40 yaşın altında, yirmili yaşlarda başlamakta ve daha çok erkeklerde görülmektedir. Hastalığın tanı koydurucu bulgusu ise direkt grafide sakroiliak eklemlerde sakroiliit olarak bilinen değişikliklerin görülmesidir.