Ankilozan spondilitte eklemler ve omurga dışında başka organlar etkilenir mi?

AS özellikle omurgayı ve büyük eklemleri ilgilendiren bir hastalık olmakla beraber, başka organ ve sistemlerde de birtakım sorunlara neden olabilmektedir. AS’li hastalarımızın önemli bir kısmı genel olarak hafif bir yorgunluk, halsizlik ve kilo kaybından, daha doğrusu kilo alamamaktan yakınırlar. Hastalarımız tedavi ile birlikte enerjilerinin arttığını söylerler ve hatta kilo almaya başlarlar. %25 ila 30 hastamızda gözlerde üveit adını verdiğimiz bir tabloya rastlamaktayız. Kişiler gözlerinde kızarıklıktan, ağrıdan, ışıktan rahatsız olduklarından ve bulanık görmekten yakınırlar.

Daha az sıklıkta kalpte ritm bozukluğu, kalpte büyüme, aort kapakçığında yetersizliğe yol açabilir. Bunların sonucunda çarpıntı hissedebilirler ve daha çabuk yorulurlar. Keza, akciğerler uzun yıllar sonra ve nadir de olsa etkilenebilir. Hastalarımızın göğüs kafesinin genişleyebilme özelliği azaldığı için, akciğerlerin kapasiteleri azalır. Bu durumdan bağımsız olarak akciğerlerin üst bölgelerinde fibrozis dediğimiz, alveollerde kalınlaşma olması sonucu oksijen değiş-tokuşu azalabilir. Bu da çabuk yorulmaya, kuru ve kesik-kesik öksürüğe ve nefes darlığına yol açar.

Omurgadaki bağlarda ve kemiklerde incinmeye yatkınlık gelişir. Küçük travmalar omurgada kırıklara neden olabilir. Vücudumuzdaki en büyük sinir olan omurilik hasar görebilir. Yine iltihap nedeniyle de omuriliğin geçtiği kanal daralabilir. Eğer alt uçta kanal daraldıysa idrar ve dışkı kaçırma, oturma bölgesinde hissizlik gibi yakınmalara yol açabilir. Ancak bu tür yakınmalar oldukça nadir görülür. Böbreklerde hafif bozukluklara ve idrarda kanama ve protein kaçağına rastlanabilir. Uzun süreli ve tedavi edilmemiş şiddetli hastalıkta, böbreklerde biriken amiloid maddesi nedeniyle nadiren böbrek yetersizliği görülebilir. Son olarak da, hem hastanın ağrı duyması nedeniyle kendini hareketsiz bırakması sonucu, hem de hastalığın doğası gereği erken yaşlarda kemik erimesi ortaya çıkabilir. Bu durum, basit travmalarla bile omurlarda çökme kırıklarına yol açabilir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım