Ankilozan spondilit seyri kadın ve erkek hastalarda farklılık gösterir mi?

Eskiden AS sıklığının erkeklerde kadınlara göre çok daha fazla olduğu sanılırken, hastalığın daha iyi tanınmasıyla hastalık sıklığının erkek ve kadınlar arasında çok farklı olmadığı, erkek kadın oranın 2 veya 3’e 1 olduğu anlaşılmıştır.

Eskiden hastalığın kadınlarda nadir görüldüğünün sanılmasının başlıca nedeni AS’nin bir erkek hastalığı olduğuna dair yanlış inanış olduğu kadar, kadınlarda hastalık seyrinin erkeklerden farklı olması ve bu nedenle hastaların daha zor tanı almasıdır.

Yakın zamanda yapılmış bir çalışma hastalığın kadınlarda erkeklere göre daha geç başladığını düşündürmektedir.

Hastalık kadınlarda genellikle daha hafif seyreder ve iskelet sisteminin farklı bölgelerini tutar. Erkeklerden farklı olarak kadın hastalarda boyun ağrısı sıktır; bel ve sırt bölgesi etkilenmesi olmadan veya minimal düzeydeyken ağırlıklı olarak boyun bölgesi tutulabilir. Kadınlarda periferik eklem tutulumu erkeklere göre daha sıktır. Kadın hastalarda omurga bulguları genellikle daha hafif seyreder ve yapısal hasar gelişmesi erkeklere göre daha nadirdir ve daha yavaş seyirlidir. Bu nedenlerle AS’li bazı kadınlar yanlışlıkla fibromiyalji ve romatoid artrit gibi tanılar alabilirler. Ancak altını çizmek gerekir ki kadınlarda omurgadaki yapısal hasar daha hafif ve daha nadir olmasına rağmen ağrı ve fonksiyonel etkilenme erkeklerden daha kötü olabilir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Benzer videolar
Herhangi bir sonuç bulunamadı.
Açık açık romatizma tanıtım