Ankilozan spondilitte topuk ağrısı neden olur?

Topuk ağrısı her hastada olmamakla birlikte hastaların önemli bir kısmında görülmektedir. Hastalık başlangıcı veya seyri esnasında, özellikle sabahları veya istirahat sonrası topuk ağrısı ortaya çıkabilmektedir. Topuk ağrısının özellikle istirahat sonrası olması, 45 yaşından önce başlaması, AS hastalığının önemli ve spesifik bulgularından kabul edilebilmektedir. Başka bir ifade ile topuk ağrısı, hastalığın topuktaki entezis yani tutunma bölgelerinin etkilenmesi sonucunda oluşmaktadır. AS’deki topuk ağrısının nedeni, genellikle ayak tabanındaki kasların ve bacak arka grup kaslarının kalkaneus diye isimlendirdiğimiz topuk kemiğine bağlandığı yerdeki romatizmal tutulumudur. Zaman içerisinde ayak tabanındaki bu tutulum kemik dokuda büyümeye neden olmakta ve röntgen çekimlerinde ‘topuk dikeni’ diye adlandırdığımız bulgunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Dolayısı ile, özellikle daha önce de bahsettiğimiz üzere 45 yaş altında topuk dikeni saptandı ise, nedeni konusunda teşhis konulmamışsa mutlaka AS açısından tecrübeli bir hekime, mümkünse romatologa ulaşmalıdır.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım