Antifosfolipid sendromunda gebe hasta tedavisinde nelere dikkat edilmelidir?

Doğru bir tedavi ile, antifosfolipid sendromu olan bir hasta %70 oranında sağlıklı bir hamilelik ile canlı, sağlıklı bir bebek doğurabilir. Akciğer damarlarında tansiyonu yüksek, ya da kontrolsüz tansiyon yüksekliği olan hastalarda hamilelik ertelenmelidir. Antifosfolipid sendromu olan bir hasta, hamilelik öncesi mutlaka antikorlara bakılarak değerlendirilmelidir. Negatif sonuç, hamilelik sırasında komplikasyon riskini ortadan kaldırır. İkinci ve üçüncü trimestrda annede hipertansiyon, idrarda protein, bebeğin büyüme durumu, amniyon sıvısı incelemesi düzenli olarak yapılmalıdır. 32.haftadan itibaren plasental yetersizlik açısından hasta her hafta izlenmelidir. Hasta hem Romatoloji hem de Kadın Doğum uzmanı ile beraber değerlendirilmelidir. Heparin ve aspirin gebelikte en geçerli tedavi yöntemleridir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Benzer videolar
Açık açık romatizma tanıtım