Artrit nedir?

Artrit eklemlerde vücut tarafından üretilen bir iltihaptır. Bir eklemi oluşturan yapılar kemik, kıkırdak, kıkırdak yüzeyi kaplayan sinovyum adı verilen zar ve eklem kapsülüdür. Sinovyum eklem sıvısını salgılar ve bu sıvı eklemin kayganlığı, dokuların beslenmesini sağlar. Artritin pek çok türünde sinovyum denilen zarda iltihaplanma olur. Bu iltihap çoğu zaman mikrobik değildir. İltihaplanmış olan sinovyum kalınlaşır ve normalden fazla eklem sıvısı üretmeye başlar. Bunun sonucunda eklem kıkırdağı ve hemen altındaki kemikte hasarlanma oluşmaya başlar. Erken dönemde eklem üzerinde şişlik ağrı, hassasiyet, hareket güçlüğüne; eğer etkili tedavi edilmezse ileri dönemde kısıtlılık, şekil bozukluğuna yolaçabilir. Artrit tek bir hastalık değildir, pek çok farklı hastalık artrit ile ilişkilidir. Bazı formları çok ağır seyreder, bazıları ise dönem dönem kendini gösteren hafif şiddette olan artritlerdir. Artritin ne sebeplerle ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Genetik ve çevresel faktörlerin oluşumunda önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım