Behçet hastalığında %10 oranında nörolojik sistem ve beyin etkilenebilir. Nörolojik sistemin etkilenmesi önemli bir klinik durumdur ve çok iyi tedavi edilmesi gerekir. Bu durum “nöro-behçet” olarak adlandırılır. Beyinde iki farklı tutulum söz konusudur. Birincisi, beyin dokusunun, yani gri ve beyaz cevherin direkt etkilendiği durum. İkincisi de beynin büyük damarlarında pıhtı oluşması sonucu gelişen durumdur.
Böyle bir durum geliştiğinde hastalarda şiddetli baş ağrısı, görme bozukluğu, baş dönmesi, yürüme ve denge bozukluğu, ellerde veya vücutta istemsiz titremeler, konuşma bozukluğu gibi farklı yakınmalara neden olabilmektedir. Eğer bu bulgular dikkate alınmaz ve hekime gidilmezse durum ilerleyici bir hal alır ve ileri aşamalarda bilinç bulanıklığına, yer ve zaman kavramının bozulmasına yol açar.
Nöro-behçet söz konusu olduğunda vazgeçilmez ve yeri doldurulamaz ilacımız yüksek dozda kortizondur. Başlangıçta 3 ila 5 gün kortizon tedavisini serum şeklinde uygularız. Takiben uzun süreli bir ağızdan tablet şeklinde tedavi şemasına geçeriz. Zamanla ilaç dozunu azaltırız ve herşey yoluna girdikten sonra ilacı keseriz. Ama mutlaka beraberinde ‘’immunsupresi’’ dediğimiz, bağışıklık sistemini baskı altına alan ilaçlar eşzamanlı olarak başlanmalıdır. Tek başına kortizonla yanıt alınsa bile nöro-behçet, immunsupresif tedavi olmadan, tedavi edilmiş sayılmaz.
Eğer sorun damar tıkanıklığı nedeniyle olmuşsa bu tedavilere mutlaka kan sulandırıcı ilaçları ve pıhtı eritici ilaçları da ekleriz. Hatta bu ilaçları önlem amaçlı olarak ömür boyu öneririz. Nöro-behçet tedavisinde önemli olan nokta, tedavinin uzun süreçli olması gerektiğidir. İlk planda iyi yanıt alınınca tedavi erken kesilir ve ilaç dozları çabuk azaltılırsa, sorun yeniden nüks eder. Bu nedenle tedavi süresince ve sonrasında düzenli doktor kontrolü ve ilaçların dikkatli kullanılması önem taşır.