Behçet hastalığı tanısı nasıl konulur ve Paterji testi nedir?

Behçet hastalığının tanısı hastanın yakınmaları değerlendirilerek konur. Tanı için özel bir kan testi veya görüntüleme yöntemi yoktur. Klasik olarak sık çıkan ortası beyaz etrafı kırmızı aft adı verilen ağız yaralarına ek olarak benzer yaraların cinsel organlar etrafında olması, gözde ağrılı kızarıklık ve bulanık görme, ciltte büyük iltihaplı sivilceler ve/veya özelliklle diz ve ayak bileği arasında (tüm vücutta da görülebilir) cilt altında eritema nodozum denilen ağrılı sert şişlikler ve zaman zaman tanı koymada yardımcı olabilecek paterji testi pozitifliğidir. Belirtilerin tümünün aynı anda ortaya çıkması şart değildir. Bazı belirtiler hastalığın ilk yıllarında yok iken daha sonraki yıllarda ortaya çıkabilir. Paterji (Derinin Özgün Olmayan Reaksiyonu) derinin aşırı duyarlılığını ortaya koyan bir testtir. Paterji testi, hastanın önkol derisine steril bir iğne batırılarak yapılır. Reaksiyon 24-48 saate değerlendirilir. Önce kırmızı 1-2 milimetrelik bir kabarıklık iken steril cerahatli sivilce haline de dönebilir. Paterji testinin pozitif olması Behçet hastalarında tanı kriteri olarak kabul edilir. Behçet hastalığında ayrıca: Büyük venlerde tromboflebit (Bacak toplardamarlarında tıkanıklık), Arteryel tromboz (Atardamarlar içinde pıhtı oluşması), Epididimit (Testiste iltihaplanma), Merkezi sinir sisteminin tutulumu, eklem ağrıları veya artrit gibi bulgular da görülebilir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Benzer videolar
Açık açık romatizma tanıtım