Behçet hastalığı tedavi edilebilir mi?

Romatoloji Bilim Dalının ilgilendiği hastalıkların büyük çoğunluğu kronik dediğimiz, uzun süreli bazen ömür boyu sürebilen hastalıklardır. Bu hastalıkların tamamen sıfırlanması zor olmakla beraber, bu tedavisi yoktur anlamına kesinlikle gelmez. Behçet hastalığı da birçok sistemi etkileyebilen sistemik, uzun süreli bir hastalıktır, her hastada farklı seyredebilir.  Genel anlamda kadın hastalarda daha selim seyreder. Hastalığın bir başka özelliği de zaman içerisinde gerileme olup sönme eğiliminde olmasıdır.

Behçet hastalığında yaş, cinsiyet, erken tanı ve tutulan sistemler tedavi seçimini etkileyen faktörlerdir. Göz tutulumu olan genç erkek hastaya  kuvvetli bir tedavi ve yakın takip gerekirken sadece ağız içi yaralar ve cilt bulguları olan bir hastada hafif bölgesel bir tedavi yeterli olabilir. Behçet hatalığında eğer göz, damarlar, sinir sistemi veya dirençli cilt bulguları varsa bağışıklık sistemini baskılayan kortizon grubu veya diğer bağışıklık sistemini düzenleyen ilaçların kullanımı gerekir.

Son yıllarda romatoid artrit, ankilozan spondilit gibi hastalıklarda uzun süredir kullanılan ve bağışıklık sistemine daha seçici etki edebilen ilaçlarla da Behçet hastalığındaki göz ve dirençli aftlarda iyi sonuçlar alınmaktadır.

Behçet hastalığı sistemik bir hastalık olduğundan  romatoloji uzmanının kontrolunda  öncelikle göz hekimiyle iyi bir işbirliği gerekir. Gerekli olduğu hallerde de cildiye, nöroloji, kalb damar cerrahisi, psikiyatri  ve gastroenteroloji gibi branşların da  sürece katılımı sağlanmalıdır.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım