Behçet hastalığı ağız ve genital bölgede yaralara ve üveit denilen gözde iltihaba neden olan iltihaplı romatizmal bir hastalıktır. Tekrarlayıcı özelliği olan Behçet hastalığında pek çok iç organ da tutulabilir. En sık görülen bulguları tuttuğu organa göre şöyle özetleyebiliriz; cilt tutulumunda en sık ağız ve genital bölgede aft denilen yaralar görülür. Ağızda görülen ve oldukça ağrılı olabilen aftların sadece %1’inden Behçet hastalığı sorumludur. Ağızdan farklı olarak genital bölgedeki yaralar iyileşirken iz bırakabilir. Ayrıca ciltte sivilce ve ağrılı kırmızı cilt altı şişlikler görülebilir.
Gözde üveit denilen iltihaplanma Behçet hastalığının önemli tutulmalarındandır. Çünkü tedavi edilmezse kalıcı görme kaybına ve körlüğe neden olabilir. Bir romatizma hastalığı olan Behçet hastalığında başta diz ve ayak bileği olmak üzere eklemlerde ağrı ve eklem iltihabı gelişebilir.
Behçet hastalarında damar tutulumu önemli bir sorundur. Damarlarda yaptığı iltihap sonucu pıhtılar oluşabilmekte ve damar tıkanıklıkları görülebilmektedir. En sık bacak toplar damarlarında olan bu durum bazen karaciğer gibi iç organ damarlarında olabilmekte ve hayatı tehdit edebilmektedir. Akciğer damarlarını etkilediğinde anevrizma denilen baloncuklara neden olabilir. Bunların patlaması ile ciddi akciğer kanamaları gelişip hayatı tehdit edebilir.
Nadir olarak beyin dokusunda Behçet hastalığına bağlı iltihaplanma olabilir ve felç gibi kalıcı hasar bırakabilir. Mide ve barsak da Behçet hastalığında etkilenebilen organlardandır. Ağızdakine benzer yaralar buralarda da olup kanamalara ve hatta barsak delinmesine yol açabilir.
Kadınlarda görece daha hafif seyreden Behçet hastalığının tüm bulguları her hastada gelişmez. Neyse ki sadece ağız ve genital yaralarla giden hastalar çoğunluktadır. Önemli olan Behçet hastalığını düşündürebilecek şikayetlerimiz olduğunda mutlaka doktora başvurmak, Behçet hastalığı tanısı almışsak düzenli kontrollere gidip olası tutulumlar açısından uyanık olmaktır.