Behçet hastalığının belirtileri nelerdir?

Behçet hastalığı vücutta çok sayıda doku ve organda belirtiler yapar. Bu belirtilerin en önemli özelliği tekrarlayıcı ve genellikle belirli bir sürede kendiliğinde de düzelebilen iltihabi ataklar halinde ortaya çıkmalarıdır. Bu ataklar oluştuğu dokunun yerine ve iltihabın şiddetine göre ciddi hasarlar bırakabilirler. Bir kısmı da iz bırakmadan iyileşir.

En sık deri ve mukozalarda belirtiler görülür. Ağızda aft olarak bilinen ağrılı ülserler en sık görülen belirtisidir. Ağız aftları toplumda %10 gibi, oldukça yüksek sıklıkta görülen bir şikayettir. Behçet hastalarında ağızda aftlar dışında genital bölgede de, ağızdakine benzer aft şeklinde ülserler, yaralar oluşur. Deride kol ve bacaklarda, kalça bölgesinde sivilceler ya da kızarık, ağrılı iri deri altı nodülleri görülebilir.

Gözde üveit olarak bilinen iltihaba neden olur. Bunun sonucunda görme etkilenir ve üveit ataklarının tekrarlaması sonucu değişen oranda görme kayıpları gelişebilir. Eklemlerde, özellikle ayak bileği ve dizlerde daha çok olmak üzere eklem iltihabı, artrite neden olabilir.

Behçet hastalığı daha nadir olarak, çok daha ciddi sonuçları olan damar ya da organ iltihaplarına neden olabilir. Damarlarda yaptığı iltihap sonucu, özellikle toplar damarlarda pıhtı oluşumuna bağlı tıkanmalar meydana gelir. Bu tıkanmalar en çok baldır ve uyluk toplar damarlarında görülse de, vücudun tüm damarlarında, örneğin gövde içindeki ana toplayıcı vena kava damarlarında ya da beyinde gelişebilir. Atar damarlardaki iltihaplar ise damar yapısını bozup anevrizma olarak isimlendirilen baloncuklaşmaya neden olur. Özellikle akciğer atar damarlarındaki anevrizmalar bronş içine açılarak ciddi kanamalara neden olabilir.

Beyin dokusunun iltihabı nadir görülür ama ciddi, kalıcı hasarlara neden olur. Akciğerlerde de, damarların etkilenmesi yanı sıra dokularda da iltihap gelişebilir.

Mide-bağırsaklarda da, ağızdakine benzer aft şeklinde ülserler görülebilir. İltihap daha şiddetli olduğunda, karın ağrısına ek olarak, kanama ya da bağırsak delinmesi de gelişebilir.

Her Behçet hastalığı olanda bu belirtiler gelişmez. Hastaların önemli bir kısmında sadece deri ve mukoza belirtileri görülebilir. Belirli hasta gruplarında göz ya da damar ya da eklem şikayetleri daha ön planda olabilir.

Belirtiler genç yaşlarda daha sık ve şiddetli iken, yaşlanma ile tekrarlama sıklığı ve şiddeti hafifleyebilir. Kadın hastalarda da, hastalık görece daha hafif seyretmektedir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım