Böbrek fonksiyonları nasıl ölçülür? Kreatinin klirensi nedir?

İnflamatuar romatizmal hastalıklarda böbrek tutulumu önemli bir sorundur. Böbrek hastalıkları hastanın yaşamını etkilediği gibi, romatizmaları için uygulanması gerekli tedavileri, ilaçların dozlarını da etkileyebilmektedir. Bu nedenle, hastaların kontrollerinde böbrek fonksiyonları açısından tetkikler yapılmaktadır.

Kan kreatinin düzeyi, tam idrar tetkiki ve yirmi dört saatlik idrar tetkiki böbrek hastalıklarının belirlenebilmesi amacıyla kullanılan en önemli testlerdir. Kan kreatinin düzeyi, hastanın yaşı ve ağırlığı kullanılarak tahmini kreatinin klirensi hesaplanabilir. Aynı zamanda, yirmi dört saatlik idrarda kreatinin düzeyi, idrar miktarı ve kan kreatinin düzeylerinin özel formülde kullanılması ile de kreatinin klirensi hesaplanabilmektedir.

Kreatinin klirensindeki azalmanın derecesine göre böbrek fonksiyonlarının kaybı belirlenmektedir. Böbrek fonksiyonlarına ek olarak, tam idrar tetkiki ve yirmi dört saatlik idrar tetkikinde protein kaçağı hesaplanabilmektedir. Protein kaçağının belirlenmesi için spot idrar olarak adlandırılan teste de başvurulabilir. Bu yöntemde idrar toplamaya gerek yoktur. Sabah ikinci idrardan protein ve kreatinin miktarları belirlenir, protein düzeyinin kreatinin düzeyine bölümü ile protein kaçağı tahmin edilebilir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım