Buerger hastalığı nedir ve tedavisi nasıldır?

Buerger hastalığı, ilk defa 1908 yılında Buerger tarafından tanımlanmıştır. El ve ayakların atar ve toplar damarlarının iltihaplanmasına ve tıkanmasına yol açan bir hastalıktır. En sık 20-40 yaşlarında ağır sigara içen erkeklerde görülmekle beraber, kadınlarda ve 50 yaş üstünde de artan oranlarda görülmektedir. Ortadoğu, Güneydoğu Asya, Hindistan dünyada en sık görülen bölgelerdendir.

Hastalığın ilk belirtileri arasında el ve ayaklarda egzersiz halinde ağrıdır (klodikasyo). Bu ağrı egzersiz anında bu bölgelere yeterli kan dolaşımının sağlanamaması nedeniyle olmaktadır. Daha sonraki aşamalarda istirahatte de bu bölgelerde ağrı görülebilmektedir. Ağrı tipik olarak uzuvlarda başlamakta gövdeye doğru yayılabilmektedir. Ek olarak uzuvlarda uyuşma, karıncalanma ve soğukta morarma görülebilmektedir. Ciltte yara açılması ve gangren sıkça karşımıza çıkmakta, etkilenen yerlerde ağrı çok şiddetli olabilmektedir. Diğer damar iltihaplarının aksine Buerger hastalığına iç organlarda herhangi etkilenme görülmemektedir. Tütün kullanımıyla hastalık ilişkili bulunmuştur. Hastaların çoğu ağır içici olmakla beraber, orta derecede içenlerde de görülebilmektedir. Hastalığın tütünün içerisindeki bir maddeye karşın bağışıklık sisteminin bir reaksiyonu, saldırısı olduğu düşünülmüştür. Ayırt edilmesi gereken hastalıklar arasında damar sertliği (ateroskleroz), damar iltihapları (vaskülitler), kalp kapağının enfeksiyonu, bağ dokusu hastalıkları, pıhtılaşma bozuklukları sayılabilir. Tanı ayrıntılı fizik muayene, laboratuvar ve anjio ile konur. Anjioda kol ve bacak damarlarında daralmalar ve tıkanıklıklar görülebilir.

Hastalığın etkili gösterilmiş tek tedavisi tütün ürünlerinin kullanımının bırakılmasıdır. Gangrene ilerleyen olgular genel olarak sigara kullanımını sürdüren kişilerde olmaktadır. İltihap gidericiler ve kortizonun etkisi gösterilememiştir. Hastalığın ilerlemesini durdurmanın tek yolu, tüm tütün ürünlerinden uzak durulmasıdır.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım