Eklem iltihabı (artrit) tespit edilen hastada romatoid artrit tanısı nasıl konulur?

Eğer bir hastada artritten şüphelenilerek bize gönderildiyse ve biz bu hastanın romatoid artrit olup olmadığına karar verecek isek yararlandığımız bazı parametreler vardır.

Öncelikle hastanın öyküsü bizim için son derece önemlidir ki bu öykünün içerisinde sabah tutukluğunun varlığı özellikle 1 saati aşan bir tutukluğun varlığı son derece tipiktir.

Ve sonraki aşama hekimin hastayı muayene etmesidir. Muayene ettiğimiz bir hastada eklemler üzerinde kızarıklığı, ısı artışını, hassasiyeti ve bastırdığımızda ağrının varlığını eğer görüyorsak bu gerçekten bir artrit tablosudur.

Ve romatoid artrit pek çok eklemi tutabilecek gibi ağırlık olarak el bilek ve el eklemlerini ilgilendirir. Dolayısıyla el eklemlerinde birden fazla eklemi ilgilendiren 2 taraflı bir eklem iltihabı tablosu bizim aklımıza öncelikle romatoid artriti getirmesi gerekmektedir.

Eğer öykü ve fizik muayene bulgularıyla hastada romatoid artrit düşünüyor isek bir sonraki aşama laboratuvardan biraz destek almaktır. Nedir bu destek? İyi biliyoruz ki romatoid artritte romatoid faktör ve anti CCP olarak ifade edilebilen 2 tane laboratuvar testinin pozitifliği söz konusudur. Her hastada mı? Hayır her hastada değil. Hastaların yaklaşık %80’inde bunların pozitif olduğunu görürken bu iki test negatifken de romatoid artrit olunabilir ki bu grup hastalar sero negatif romatoid artrit olarak adlandırılır. Yine kandaki iltihap değerlerinin, yani sedimentasyon ve CRP değerlerinin yüksek olduğunu görmek tanı konusunda bize yardımcıdır. Dolayısıyla bir sonraki aşama laboratuvar testlerinin değerlendirilmesidir.

Peki, erken dönemde romatoid artrit düşündüğünüz bir hastada radyolojik bir inceleme yani ilgili hekimin radyografisini değerlendirmek tanı konusunda bize yardımcı olabilir mi? Maalesef radyografik değişiklikler genellikle daha uzun dönemde ortaya çıkan değişiklikler genellikle daha uzun dönemde ortaya çıkan değişiklikler bu nedenle bunu tanı amaçlı kullanmamız çok doğru değildir.

Dolayısıyla özetleyecek olursak uygun bir öyküsü olan romatoid artrit açısından, fizik muayene bulgularında artritin varlığını gösterdiğimiz, laboratuvar testlerinin göstergelerinin romatiod faktör ve anti CCP ya da iltihap değerleri, yani sedimentasyon ve CRP’nin yüksek olduğunu bildiğimiz bir hastaya romatoid artrit tanısı koyabiliriz.

Romatoid artrit tanısını koymak neden bu kadar önemli diyecek olursanız romatoid artrit tedavi edilmediği taktirde kısa süre içerisinde ciddi ve yıkıcı eklem harabiyetine ve hasarına yol açan bir hastalıktır. Dolayısıyla tanıyı ne kadar erken koyarsak tedavi etme şansımız o denli yüksek olacaktır.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Açık açık romatizma tanıtım