ENA testi nedir?

İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Veli Yazısız

Romatizmal hastalıkların oluşmasının en önemli nedeni bağışıklık sisteminin düzensiz çalışmasıdır. Bağışıklık sisteminin temel görevi yabancı ajanlara karşı vücut direncini oluşturmaktır. Bakteri ve virüs gibi hastalık oluşturan mikroorganizmalar vücuttan bağışıklık sisteminin düzenli çalışması sayesinde temizlenir. Aynı mikroorganizma ile tekrar karşılaşılması durumunda daha hızlı cevap vermek için “antikor’’ olarak bilinen bazı maddeler kana salınır. Bu antikorlar uzun yıllar kanda dolaşır. Normalde bağışıklık sistemi insanın kendi hücrelerini bilir ve yabancı ajanlara gösterdiği bu tepkileri göstermez. Romatizma hastalarında temel sorun bağışıklık sisteminin insanın kendi vücudundaki yapıları yabancı olarak algılaması, tıpkı bakteri ve virüslere karşı gösterdiği tepkileri göstermesidir. Bağışıklık sistemi, insan hücrelerini oluşturan moleküllere karşı saldırıya geçer, bunlara karşı antikorlar geliştirir. Kanda dolaşan bu antikorlar otoantikor olarak bilinir ve özel laboratuvar testleri ile tespit edilir. Bu otoantikorlar hücrenin hangi komponentine karşı gelişmiş ise İngilizce karşı anlamına gelen “anti-” ön eki ile birleştirilerek isimlendirilir. Birden çok otoantikoru tespit edebilen özel testler geliştirilmiştir. Bunlar ENA testi olarak bilinir. ENA test sonuçlarına bakıldığında alt alta birden çok parametre görülür. Bunların tamamı negatif, bir veya birkaçı pozitif olabilir. Sağlıklı insanlarda ENA testi negatiftir. Pozitif olması her zaman hastalık varlığına işaret etmez. Bu nedenle sadece ENA testi sonucuna göre romatizmal hastalık tanısı konulamaz. ENA testi pozitif ise hangi alt parametrenin pozitif olduğuna ve hastanın hangi romatizmal bulgulara sahip olduğuna bakılır. ENA testi hem romatizmal hastalığın tipinin belirlenmesi hem de hastalığın nasıl bir seyir göstereceği konusunda fikir verir.

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Benzer videolar
Herhangi bir sonuç bulunamadı.
Bunlar da ilginizi çekebilir
Herhangi bir sonuç bulunamadı.
Açık açık romatizma tanıtım