Fibromiyalji hastaları için egzersiz önerileri nelerdir?

Fibromiyalji uzun sureli yaygın ağrı ve ağrı dışında uyku bozuklukları, baş ağrısı, karın ağrısı, depresyon gibi bazı klinik özellikler ile karakterlidir.

Bu hastaların sağaltımı, ilaç ve ilaç-dışı tedavileri içeren, disiplinlerarası işbirliğini de gerektiren, çok yönlü bir yaklaşımdır. Tedavi şeması hastanın ağrı şiddetine, fonksiyon, depresyon, uyku bozukluğu gibi eşlik eden durumlara göre bireyselleştirilir ve hasta ile birlikte kararlaştırılır.

Bu hastalarda ilaç dışı tedavi yaklaşımları arasında egzersiz, kaplıca, davranışsal tedavi, masaj, gevşeme ve rehabilitasyon teknikleri sayılabilir.

Avrupa romatizma cemiyeti bazı fibromiyalji hastalarının yürüyüş, bisiklete binme, yavaş koşu, yüzme, dans, jimnastik veya tai-chi gibi kalbin çalışmasını ve solunumu hızlandıran ve daha uzun sürelerle yapıldığında da dayanıklılığı artıran egzersizlerin faydalı olabileceğini bildirmiştir. Bu egzersizlerin, yavaşça artan tempoda olmak üzere, nihai olarak olarak haftada 2-3 defa ve ortalama 60 dakika süreyle uygulanması önerilmektedir. Ayrıca genel inanışın aksine bu hastalarda orta veya ağır derecede egzersiz tedavisinin yakınmaların kötüleşmesine neden olmadığı da gösterilmiştir. Egzersiz tedavisi genel olarak hastalarda ağrı ve fiziksel fonksiyonu iyileştirmekte, psikolojik stresi azaltmakta ve yaşam kalitesini iyileştirmektedir. Ancak yorgunluk, depresyon ve katılık üzerinde etkileri gösterilememiştir.

 

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Benzer videolar
Herhangi bir sonuç bulunamadı.
Açık açık romatizma tanıtım