Fibromiyalji hastalığı nedir? Klinik bulguları nelerdir?

Fibromiyalji, vücutta yaygın kas ve eklem ağrılarına neden olan süreğen bir hastalıktır. Nedeni bilinmemektedir. Sürekli ağrı olmasına karşın vücutta organik bir hastalık yoktur, fonksiyonlarda bozulma olmaz ve hareket kısıtlılığı gelişmez. Yaygın ağrı dışında, hastalar vücutlarının belli yerlerinde dokunmayla duyarlı noktalar tanımlarlar, hatta bazen bu bölgelerde şişlik hissederler ama gözle görülür bir şişlik saptanmaz. Eklemlerde de şişlik olmaz, yani artrit gelişmez.

Fibromiyalji 20 yaşındaki her 100 bireyden 2’sinde görülür. Kadınlarda daha sık olarak ortaya çıkar. Sıklık yaşla artar.  20-55 yaş arası kadınlardaki en sık yaygın vücut ağrısı nedeni fibromiyaljidir.

Hastalar yaygın vücut ağrısı dışında sürekli yorgunluktan ve uyumayla bile dinlenememekten yakınırlar. Çoğu kez uyku bozukluğu da söz konusudur. Vücutta sürekli bir kırıklık hissi, sık sık migren benzeri baş ağrıları ortaya çıkar.

Anksiyete ve depresyon gibi bozukluklar fibromiyaljiye eşlik edebilir. Kendisinde ağrıya neden olan çok önemli bir hastalık olduğunu düşünen kişi yakınmalarını daha da yoğun hissetmeye başlayabilir.

Fibromiyaljili kişilerde sık olarak mide-barsak yakınmaları da ortaya çıkar. Mide ağrısı, karında aşırı gaz, birbirini izleyebilen ishal ve kabızlık dönemleriyle “irritabl barsak sendromu” ya da diğer adıyla spastik kolon belirtileri diğer yakınmalara eşlik edebilir.

İdrar yaparken yanma, sık sık idrara gitme, kadınlarda adet dönemlerinin ağrılı geçmesi ortaya çıkabilen diğer sorunlardır.

Bunların dışında çene eklemlerinde ağrı ve çenede takılma ortaya çıkabilir.

Fibromiyalji – Yumuşak doku romatizması

Bu podcast serilerinde romatizmal hastalıklar ile ilgili aklınıza takılan farklı ve güncel soruların cevaplarını bulacaksınız.
Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ve Prof. Dr. Mine Özmen "Romatizma Hastalarında Ruhsal Tepkiler & Sorunlar ve Tedavi Yaklaşımları" hakkında sohbet ediyor.
Benzer videolar
Açık açık romatizma tanıtım